Európai Gyógyszerügynökség: Az AstraZeneca továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

eu
2021 június 14., 19:14

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint a múlt hét végén sok téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban.

Egy idős férfi megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvostól Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
photo_camera Egy idős férfi megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvostól Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az EMA Marco Cavalerinek, a szervezet oltásstratégiai vezetőjének az álláspontját erősíti meg, ami szerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében. Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor azt írták, a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére sok sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket.

Az EMA felkérte a nemzetközi sajtóorgánumokat, hogy a korrekt és tényeken alapuló tájékoztatás érdekében a téves információkat tartalmazó cikkeket frissítsék, hogy azok az ügynökség változatlan álláspontját tükrözzék a Vaxzevriával kapcsolatban.

„Ha az ajánlásaink megváltoznak, a testületünk átlátható módon fogja közölni azt a médiával és a nyilvánossággal, az újságírókat pedig arra biztatjuk, hogy minden új információért keressék fel honlapunkat” – közölte az EMA. (MTI)