Egymillió euróra büntette a francia bíróság az Ikeát, mert kémkedett a dolgozói után

bűnügy
2021 június 15., 14:11

A francia bíróság bűnösnek találta az Ikea francia leányvállalatát abban, hogy kémkedett („nem megfelelő módon gyűjtött és tárolt adatokat”) a dolgozói után, és egymillió euró megfizetésére kötelezte a céget. Az ügyészség eredetileg kétmilliós büntetést kért.

Jean-Louis Baillot volt vezérigazgatót bűnösnek találták az ügyben, és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, illetve személyes adatok tárolása miatt 50 000 euró pénzbírságot is fizetnie kell. Az ügyben összesen 15 vádlott volt, a büntetések 5000 eurótól felfüggesztett börtönbüntetésekig terjedtek.

Ikea áruház Észak-Franciaországban.
photo_camera Ikea áruház Észak-Franciaországban. Fotó: FRANCOIS LO PRESTI/AFP

Ezt a tevékenységet a svéd áruházláncnál éveken keresztül folytatták, 2009 és 2012 között biztosan. Többek közt belenéztek a munkavállalók bankszámla-egyenlegébe, és ál-dolgozók segítségével írattak jelentést valódi dolgozókról, emellett sokakról tudták, hogy milyen autójuk van, és rendőrségi aktákat is megszereztek. A dolgozók jogi képviselői elmondták, hogy az információt gyakran arra használták fel, hogy szakszervezeti vezetőket vegyenek célba vele, vásárlókkal való vitás ügyekben az áruház javára fordítsák.

A cég beismerte, hogy fennállt néhány „helytelen gyakorlat”, elnézést kértek, és lépéseket tettek, hogy megszüntessék a megfigyelési módszereket.

Az Ikeának Franciaországban 10 000 dolgozója van, ez a harmadik legnagyobb piacuk a világon. (Guardian)