Nicolas Sarkozy bíróság elé áll kedden

külföld
2021 június 15., 11:28

Illegális kampányfinanszírozást vett igénybe a 2012-es, számára sikertelen választásokon - ez a vád a korábbi francia elnök és 13 egykori kollégája ellen.

A "Bygmalion-ügyként" ismert nyomozás kiderítette, hogy a François Hollande ellen folytatott kampány során a 22,5 millió eurós legális keret kétszeresét is elköltötte Sarkozy csapata. A Bygmalion nevű rendezvényszervező cég volt az, ami hamis számlákat bocsátott ki Sarkozyéknek, így tudták elfedni, hogy átlépik a keretet.

A Bygmalion-ügy első vizsgálatai még 2016-ban kezdődtek. Ez a kép is akkor készült, miután kihallgatták a nyomozók.
photo_camera A Bygmalion-ügy első vizsgálatai még 2016-ban kezdődtek. Ez a kép is akkor készült, miután kihallgatták a nyomozók. Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A további vádlottak azt állították, hogy az elnököt figyelmeztették a törvénytelenségre. Ő most fog először megjelenni a bíróság előtt.

Sarkozynek nem ez az első ügye a bíróságon. Korábban már elítélték korrupció és befolyással üzérkedés miatt, amiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és további vizsgálatok is folyamatban vannak ellene. A Guardian azt írja, mégsem valószínű, hogy akár egyetlen napot is börtönben töltene, hiszen ha egy évet vagy annál kevesebbet ítélnek neki, azt házi őrizetben, nyomkövetővel a lábán is letöltheti.