A Variety azt találgatja, hogy a homofób törvények miatt kivonulnak-e a külföldi filmstúdiók az országból

POLITIKA
2021 június 18., 05:23

Az egyik legfontosabb amerikai filmes lap, a Variety egy csütörtöki cikkében azt találgatta, hogy a héten elfogadott homofób törvény miatt vajon távol maradnak-e a nagy filmes produkciók Magyarországtól. A válság előtt a filmgyártás százmilliárdos iparágnak számított, ami nagyjából 80 százalékban az ide csábított külföldi produkcióknak volt köszönhető. Az állam pedig milliárdokkal támogatja a nemzetközi produkciókat adókedvezményeken keresztül.

Mindennek akár be is tehet, hogy az új törvény szerint megtiltják a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését” és megjelenítését. Valamint az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása és a homoszexualitás „népszerűsítésére”.

A Variety iparági forrásai még nem tudtak nyilatkozni arról, hogy ennek milyen következményei lehetnek Magyarországon, de a lap emlékeztetett arra, hogy a Disney, a Netflix, a WarnerMedia, a Sony és más stúdiók is bojkottal fenyegették Georgia államot a melegellenes törvényei miatt. De a Netflix az Outer Banks forgatását is elvitte Észak-Karolina államból, miután ott homofób törvényeket fogadtak el.

A Variety kérdésére a WarnerMedia már ki is adott egy közleményt, miszerint elítélik a homofóbiát, az előítéleteket és a diszkriminációt. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a lapnak azt mondta, szerinte a politikai szempontoknál fontosabb, hogy Magyarország jól képzett szakembereket, felszerelést és adókedvezményeket tud biztosítani a külföldi produkcióknak, és szerinte ezek fontosabbak lesznek, mint a politikai szempontok. Ezért reménykedik, hogy nem fogják retorziók érni a magyar filmipart.