Szerelmes lett egy csetelő férfiba az USA hadseregének tolmácsa, és nagyon komoly titkokat árult el neki

külföld
2021 június 24., 04:21

Másfél évvel az elfogása után megszületett az ítélet az árulással vádolt Mariam Taha Thompson perében. A most 62 éves nőt még 2017-ben hálózta be egy libanoni férfi, akivel titkosított cset-alkalmazáson keresztül kommunikált, kezdetben csak az élet dolgairól, később azonban az Egyesült Államok titkairól is.

Thompson az USA hadseregének a tolmácsa volt, és átvilágítása után minősített információkhoz is hozzáfért. Irakban szolgált, és 2019-től azt a különleges alakulatot segítette, amelyik tavaly január elején végzett Kasszem Szulejmanival. Ő volt az iráni fegyveres erők egyik legfontosabb parancsnoka, aki számos külföldi merényletet is irányított, és amikor tavaly Irakban járt, az amerikaiak kilőtték az autóját a bagdadi repülőtér közelében.

Kasszem Szulejmani lebombázott autója a bagdadi nemzetköz reptér melletti úton. A képet az iraki hadsereg hozta nyilvánosságra a Facebookon.
photo_camera Kasszem Szulejmani lebombázott autója a bagdadi nemzetköz reptér melletti úton. A képet az iraki hadsereg hozta nyilvánosságra a Facebookon. Fotó: -/AFP

Thompsonnál a merénylet után arról érdeklődött a csetelő imposztor, hogy kik árulhatták el, hogy Szulejmani mikor érkezik Bagdadba. Thompson hozzáfért jó néhány titkos informátor és amerikai titkos bázis adatához, és ezek közül többet is átküldött a libanoni férfinak, akiről addigra már tudta, hogy egy közeli rokona a Heszbollahnak dolgozik - a saját hadsereget fenntartó párt az iráni kormány támogatásával működik Libanonban.

Thompsont 2020 februárjában kapták el, elismerte a bűnösségét, és pontosan feltárta, hogy mikor milyen információkat adott át. Így is 23 évet kapott, ha megéri, 85 évesen szabadulhat. (justice.gov)