Cser-Palkovics a Fidelitas kaszálásáról: Fogadják el, hogy mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben

környezet
2021 június 28., 17:02

„A városlakóktól csak azt kérjük: fogadják el, hogy igenis mindennek lehet egy kis helye a környezetünkben, és nem csak az önös érdekek és énközpontú szemlélet röghöz kötése az egyetlen irány. Nagyon sokan tájékozódnak a témakörben és támogatják a kezdeményezést, ami igazán örömteli” – válaszolta a 444-nek Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere arra a kérdésre, hogy mit szól a fidelitasosok hétvégi akciójához.

Reggel számoltunk be arról, hogy a Fidelitas tagjai a hétvégén, a főváros egy meg nem nevezett pontján lekaszálták a Vadvirágos Budapest elnevezésű program keretében magasra hagyott növényzetet.

Az akciót büszkén meg is osztották oldalukon. „Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel” - írták.

photo_camera Forrás: Fidelitas facebook

A Főkert új típusú, ökologikus zöldfelület-gazdálkodásának pedig éppen az volna a célja, hogy ezeken a területeken egy-két éven belül vadvirágok szaporodjanak el. Ennek hasznáról a Főkert oldalán vagy a Qubiton is lehet olvasni.

De most adjuk át a szót Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár fideszes polgármesterének, aki tavaly mutatta be ezzel a videóval a város méhlegelőit.

link Forrás

„A természetközeli gyepek – hívjuk őket bárhogyan – nagyon fontos ökológiai folyósoknak számítanak az élőlények számára. A külterületi természetközeli gyepek, kaszálók évtizedes fenntartási tapasztalaton alapuló ökológiai szempontú kezelése mellett nagyon fontos a városban is a hasonló menedékek létesítése, és ezek folyamatos vizsgálata.

Ezeknek a rendszereknek a működtetését és vizsgálatát azokra a szakemberekre kell bízni, akik ismerik ezek ökoszisztéma szintű működését és összetételét” - írta a polgármester.

Válaszában azért a mutatóujját is feltartotta. „A méhlegelő nem szolgálhat arra, hogy elfedje a városüzemeltetés hiányosságait. Nem okozhat és nem üzenhet rendezetlenséget a városban, és nem lehet a forráskivonást elfedő kommunikációs varázsszó” – folytatta.

A Pokorni Zoltán vezette Hegyvidék egyenesen méhbarát kerület, ott is tavaly óta léteznek első látásra rendezetlennek tűnő, a rovarvilágnak nagyon fontos zöldfelületek.