Hongkongban az Apple News hetedik újságíróját is letartóztatták

külföld
2021 június 28., 04:54

Fung Wai-kong a hongkongi repülőtéren épp a Londonba tartó gépére várt, amikor letartóztatták. Ő az Apple Daily hetedik újságírója, akit letartóztattak a lap ellen június közepén elindult akcióban. Ennek során befagyasztották a kiadó vagyonát, letartóztattak egyszerre öt újságírót, és razziát tartottak a székházban. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt küldtek ki, akik hat óránál tovább vizsgálták az irodákat, és több mint 40 digitális eszközt - egyebek között számítógépeket és merevlemezeket - foglaltak le.

Fung 1997 óta dolgozott a múlt héten megszűnt Apple Dailynek, emellett pedig a CitizenNews nevű helyi hírportál vezető szerkesztője és rovatírója. Most „külföldi országokkal való összeesküvéssel vádolják”.

Az Apple Daily stábja június 24-én, amikor a sorozatos támadások hatására befejezték a munkát és végleg elköszöntek az olvasóiktól.
photo_camera Az Apple Daily stábja június 24-én, amikor a sorozatos támadások hatására befejezték a munkát és végleg elköszöntek az olvasóiktól. Fotó: LEUNG MAN HEI/NurPhoto via AFP

A sorozatos támadások miatt az Apple Daily a múlt héten kinyomtatta az utolsó lapszámot és befejezte a működését minden platformon.

A Guardian azt írja, hogy a kevés maradék demokráciapárti újságok közül a Stand News épp aznap, amikor az Apple bezárt, közölte, hogy törli az oldaláról a véleménycikkeket és befejezi az adománygyűjtő akcióját. Ezekkel a lépésekkel szeretnék elkerülni a vádakat a kormányzat részéről. Közleményükben azt is kiemelték, hogy továbbra is rögzítik és leírják azt, ami Hong Kongban történik.