Nem hitte el a Fidelitas, hogy nem gaz, amit látnak, ezért lekaszálták

környezet
2021 június 28., 04:27

„Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel. Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk!”

Ezt írta a Fidelitas a poszthoz, ami „közösségi munkájukról” számol be.

link Forrás

Csakhogy - ahogy a kommentekben is felhívják rá a figyelmüket -, szó sincs arról, hogy parlagon hagyott területről lett volna szó. A Vadvirágos Budapest program a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szakmai alapú koncepciója. A leírásban a magasra hagyott gyepfelületről ezt írják:

„...a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.”

A következő bekezdésben pedig a programleírás is elismeri, hogy a kezdeti időszakban nem szép látványt nyújt ez, az úgynevezett extenzív kezelés.

„Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” az idei évben (vagy akár jövőre), hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják.”

Ezt az időt sikerült most a Fidelitasos önkénteseknek kitolniuk még egy kis idővel, ráadásul épp a legnagyobb szárazság idején, amikor hajlamos a levágott fű a kiszáradásra.

Benzines kaszával levágták, majd műanyagzsákokba pakolták a zöldnek szánt füvet a Fidelitas lelkes önkéntesei.
photo_camera Benzines kaszával levágták, majd műanyagzsákokba pakolták a zöldnek szánt füvet a Fidelitas lelkes önkéntesei. Forrás: Fidelitas

Ilyen felületeket egyébként egyre több városban alakítanak ki. Székesfehérváron például a 400 hektárnyi zöldfelületből 100 hektárt már így kezelnek. Hogy milyen okok miatt lett volna jó, ha nem vágják le a zöldfelületet, ebben a Qubit cikkben lehet bővebben olvasni.