Egyre több a fertőzéses eset a briteknél, de ezt nem követik a halálozási adatok

járvány
2021 június 30., 19:10

A brit egészségügyi minisztérium szerint január vége óta nem szűrtek ki Nagy-Britanniában annyi új koronavírus-fertőződést, mint most, de a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedésekről és a halálozásokról szóló adatok továbbra is messze elmaradnak az év eleji tetőzés idején mért számoktól.

A brit kormány közölte azt is, hogy szeptembertől az oltásügyi vegyesbizottság (JCVI) ajánlására újabb oltási kampány indulhat, aminek a célja az első két vakcinadózis hatását erősítő harmadik (booster) oltási adag beadásának felajánlása a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportoknak.

Annyi a fertőzött, mint januárban, de századannyian halnak meg

A szaktárca napi beszámolója szerint az elmúlt 24 órában 26 068 koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A kimutatás szerint ennél több új napi fertőzést legutóbb január 29-én találtak: aznap 29 079 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak.

Az összesítés alapján az utóbbi egy napban 14-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

Január 29-én 1245, az akkori tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, vagyis a jelenlegi napi halálozási szám az év eleji adatoknak alig az 1 százaléka.

A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően 0 és 20 között mozog.

Most 1720 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel.

A januári tetőzés idején megközelítette a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Ez az oltási kampány sikere

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások számát jelző görbék.

Sajid Javid egészségügyi miniszter a londoni alsóházban a hét elején azt mondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint a koronavírus elleni oltások eddig több mint 27 ezer ember életét mentették meg Nagy-Britanniában, és több mint 7 millió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását.

Boris Johnson megkapja az AstraZeneca második dózisát 2021. június 3-án.
photo_camera Boris Johnson megkapja az AstraZeneca második dózisát 2021. június 3-án. Fotó: Matt Dunham/AFP

Javid azt mondta, a vizsgálatok egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a fokozattan fertőzőképes delta koronavírus-variáns esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.

A miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldásának további halasztására a július 19-re kitűzött (4 héttel elhalasztott) határnapon túl.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a felnőtt brit lakosság 85 százaléka (44,7 millió ember) már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 32,9 milliónak (62,4 százaléknak) a második oltási adagot is beadták.

Ősszel jön a hatáserősítő 3. oltás

A kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) – egyelőre előzetes – ajánlása alapján szeptembertől harmadik oltási adagot kapnak a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportok.

Az a cél, hogy az első két oltási dózis nyújtotta védelem kitartson a téli szezon közeledtével, és kiterjedjen az új koronavírus-variánsokra is.

Az új oltási program két szakaszból állna.

  1. Először az immunszupresszív kezelésben részesülők, illetve klinikailag valamilyen okból rendkívül veszélyeztetett 16 éven felüliek, az idősotthonok lakói, a 70 éven felüliek meg az egészségügyi és a szociális ellátás első vonalában dolgozók kaphatnák meg a harmadik dózist.
  2. A második szakaszban az 50 éven felüliek, a 16-49 év közötti korosztály valamilyen okból kiemelten veszélyeztetett tagjai és az immunszupresszív kezelésben részesülőkkel egy háztartásban élő felnőttek részesülhetnének a koronavírus elleni harmadik oltási adagból.

A JCVI szeptember előtt teszi közzé végleges ajánlását a program menetrendjére. (MTI)