Ál-állásinterjún árulta el az Exxon washingtoni lobbistája, hogy hogyan tesznek titokban keresztbe a klímavédelmi intézkedéseknek

klímaváltozás
2021 július 02., 06:56

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatának, az amerikai ExxonMobilnak egy vezető lobbistáját csalta csapdába az Unearthed, a brit Greenpeace oknyomozó stábja: Keith McCoy Washingtonban képviseli az olajóriás érdekeit, és a Greenpeace aktivistái azt állították magukról, hogy fejvadászok, és egy nagyon jövedelmező munkát ajánlanának a férfinak, aki ezután a Zoomon szervezett megbeszélésen büszkén ecsetelte, hogy az ExxonMobil hogyan tesz meg mindent a klímavédelmi lépések aláásásáért.

A beszélgetésről készült felvételt a brit Channel 4 adta le szerdán, és McCoy többek között elmondta benne, hogy az Exxon csak azért támogatja a nyilvánosság előtt a karbonadó bevezetését, mert tudják, hogy soha nem lesz meg a szükséges politikai támogatás ahhoz, hogy ebből a valóságban is legyen valami.

link Forrás

Soha nem lesz igény a karbonadóra, ez nem is kérdés, mondta a beszélgetés során McCoy, majd azzal folytatta, hogy a cinikus énje ilyenkor azt mondja, hogy hát igen, ezt tudják, de ez legalább ad nekik egy beszédtémát.

Az ál-állásinterjú során McCoy elmondta még, hogy az Exxon harmadik, külső szervezeteket felhasználva titokban fellépett a klímaváltozást érintő amerikai törvénykezés ellen, illetve befolyásos szenátoroknál lobbiztak, hogy Joe Biden kétezer milliárd dolláros infrastruktúra-csomagjából kerüljenek ki a klímaváltozással kapcsolatos részletek.

A beszélgetés május 7-én zajlott, és McCoy többek között elárulta azt is, hogy az ExxonMobil hosszabb időn át agresszívan harcolt a tudománnyal szemben, csak azért, hogy a részvényesek érdekében, illetve a profit maximalizálásért tagadják a klímaváltozást. Elmondta azt is, hogy az Exxon úgynevezett árnyékszervezeteket is felhasznált, melyek segítettek népszerűbbé tenni a klímatagadást. McCoy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiféle jogsértő, törvénytelen dolgot nem tettek, egyszerűen csak odafigyeltek a befektetőik és a részvényeseik érdekeire.

A férfi beszélt arról is, hogy hogyan nyertek meg ügyüknek befolyásos washingtoni politikusokat. Meg kell mindenkinél találni, mi az a téma, amire igazán érzékeny, és azon keresztül megközelítve képviselni a cég érdekeit. A beszélgetés során megnevezett 11 olyan szenátort, akik rendkívül fontosak az Exxon számára. Demokrata és republikánus politikusok egyaránt vannak köztük, és nem meglepő módon egyikük sem kívánt reagálni a Channel 4 megkeresésére.

Ugyanakkor a brit Channel 4 közérdekű adatbázisokból kiderítette, hogy a megnevezett 11 politikus közül 9 kapott kampánytámogatást is az Exxontól. Az Exxon válaszában leszögezte, hogy minden lobbizási tevékenységüket a hatályos jogszabályok alapján végzik.

McCoy a demokrata szenátort, Joe Manchint amúgy királycsinálónak nevezte, és közölte azt is, hogy heti rendszerességgel beszél a hivatalával.

Elmondta azt is, hogy az Exxon hogyan alkalmaz elvileg külső, harmadik szervezeteket arra, hogy a klímaváltozással kapcsolatos közbeszédet alakítsák, és egyes klímaszkeptikus témákat az emberek ne kössenek közvetlenül az Exxonhoz.

A karbonadóval kapcsolatban McCoy elmondta, hogy bevezetéséhez olyan politikai bátorságra, akaratra lenne szükség, ami nincs jelen Washingtonban, és épp ezért támogatja az ötletet az Exxon a nyilvánosság előtt, mivel pontosan tudják, hogy nem lesz belőle semmi.

Elmondta azt is, hogy szerinte a földgáz egy tiszta energiaforrás, alacsony a károsanyag-kibocsátása, ezért úgy gondolja, hogy része kéne legyen a tiszta energia-alapú szabályozásoknak.

Az Exxon nem is így gondolja

A Channel4 megkeresésére az ExxonMobil szóvivője közölte, hogy a Greenpeace évtizedes hadjáratot folytat a vállalatuk, illetve az egész szektor ellen, melyben hamis állításokat és törvénytelen cselekedeteket is tesznek. Az Exxon közölte azt is, hogy évtizedek óta támogatják a klímaváltozással kapcsolatos tudományos munkákat. (Arról, hogy a nagy olajcégek hogyan ismerték fel már több évtizeddel ezelőtt, hogy baj van, és hogy mégsem tettek semmit, korábban részletesen is írtunk.)

McCoy a Reuters megkeresésére nem válaszolt ugyan, de a LinkedIn-oldalán kiírta, hogy nagyon szégyelli magát a megjegyzései miatt, illetve hogy bedőlt a Greenpeace megtévesztésének. Posztjában elnézést kért Exxonnál dolgozó kollégáitól is.

Az olajóriás felsővezetése a napokban próbálta menteni a menthetőt, Darren Woods, az Exxon elnöke és vezérigazgatója személyesen szólalt meg az ügyben, elítélve McCoy szavait. Elmondása szerint a cég továbbra is elkötelezett abban, hogy megoldást találjanak a klímaváltozás kihívására.

A felvétel nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy az Exxon részvényesei között egy lázadás zajlott le, miután úgy értékelték, hogy a cég nem tesz eleget a klímaváltozás miatt. Erről nemrég jóval részletesebben is írtunk.