Invazív szúnyogok inváziójától tart Kemenesi Gábor

járvány
2021 július 03., 05:48

Egyre komolyabb veszélyt lát az országban mind jobban elterjedő invazív szúnyogfajokban Kemenesi Gábor biológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, akivel a Portfólió beszélt. Ezek, például az ázsiai tigrisszúnyog, amivel példálózott, és ami Barcson és Budapest egyes kerületeiben is felbukkant már, súlyos, Magyarországon eddig ritka betegségeket terjesztenek. Kemenesi szerint ezekkel a betegségekkel szemben egy légúti fertőzéssel terjedő vírushoz képest van mémi előnyünk, terjedésükhöz ugyanis előbb a szúnyogoknak is el kell terjedniük, ez pedig időt ad a felkészülésre.

Az Aedes albopictus, azaz az ázsiai tigrisszúnyog
photo_camera Az Aedes albopictus, azaz az ázsiai tigrisszúnyog Forrás: Wikipédia

Kemenesi már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlevő csípőszúnyogokat, így első kézből származó ismeretei vannak a hazánkban is felbukkant ázsiai tigrisszúnyogról, koreai szúnyogról, japán bozótszúnyogról is. Illetve arról, hogy a szúnyogok mellett a betegség felbukkanására is szükség van ahhoz, hogy valóban terjedhessen a kór. De szerinte ettől se lehetünk messze, mert például a chikinginya-láz Olaszországban már többször is megjelent, igaz, eddig nagy járvány nem alakult ki.

Kemenesi és kutatótársai ezért is indították el az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem szúnyogmonitor programját, amiről a minap Horváth Bence is megemlékezett cikkében - ebből azt is megtudhatják, hogy a szúnyogok jelentette veszélyek ellenére miért nem kéne örülnünk, ha rovarirtót permetező repülőt látunk.