Kétszáz amerikai céget ért összehangolt kibertámadás

külföld
2021 július 03., 10:32

Mintegy kétszáz amerikai céget ért "kolosszális" zsarolóvírusos támadás, jelentette a Huntress Labs kiberbiztonsági cég. Tájékoztatásuk szerint a támadók, akik feltevéseik szerint az Oroszországhoz köthető REvil zsarolóvírusos hackercsoport tagjai, a Kaseya nevű IT-céget támadták, majd a vállalati hálózatain keresztül mindazokat a cégeket, amelyek a szoftvereiket használják.

Az amerikai kiberbiztonsági ügynökség, az USCIA közleménye szerint lépéseket tett a támadás ügyében.

A BBC beszámolója szerint a támadók péntek délután indították akciójukat, amikor az amerikai cégek java már éppen zárni készült a július 4-i hosszú hétvégére. A Kaseya közleménye szerint a támadók egy, vállalati szervereken, számítógépeken és hálózati eszközökön futó applikációjukat támadták, így az érintett eszközök mindegyikét érintheti a támadás. Ügyfeleiknek ezért a szerverek azonnali lekapcsolását javasolták.

A Kaseya egyelőre nem közölte, hogy mely ügyfeleiket érintheti a támadás. A BBC szerint a cég weboldala alapján tíz országban több mint tízezer ügyfelük van.

Az orosz kibertámadások ügye téma volt Joe Biden és Vlagyimir Putyin júniusi genfi csúcstalálkozóján is, ami elég váratlanul, a tervezettnél jóval hamarabb ért véget. Bár a két államfő szemérmesen hallgatott arról, hogy miért, a kiszivárgottak és a Biden sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján valószínűsíthető, hogy pont a kibertámadások ügyében képviselt orosz álláspont, vagyis a csípőből tagadás miatt. (Via BBC)