Lettországban lottónyereményekkel biztatják az embereket oltásra

járvány
2021 július 05., 19:57

Lettországban augusztusban lottósorsolást indítanak 100-tól 100 ezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket a koronavírus elleni oltásra – közölte Daniels Pavluts lett egészségügyi miniszter.

„Lottósorsolások és játékelemekkel átszőtt egyéb társadalmi motivációs programok a világ számos országában vannak, ezért mi is élünk ezzel a nemzetközi gyakorlattal a legfőbb cél érdekében” – mondta Pavluts.

A hetente megrendezendő sorsolásokon kisebb, míg a havonta rendezetteken nagyobb díjakat osztanak szét. A fődíj akár 100 ezer euró (35 millió forint) lehet.

Pavluts elmondta, hogy a sorsoláson azok vehetnek részt, akik a sorsolás előtti fél évben beoltatták magukat.

Egy nő megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) első oltását Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án.
photo_camera Egy nő megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) első oltását Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. Illusztráció: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Krisjanis Karins lett miniszterelnök arról számolt be, hogy a rigai vezetés még fontolgatja a védőoltások kötelezővé tételét bizonyos foglalkozási csoportoknak, bár konkrétumokat nem mondott erről. Az oktatásügyi miniszter felvetette, hogy a tanárok is felkerülhetnének erre a listára.

Az 1,9 millió lakosú balti országban a járvány kitörése óta meghaladta a 137 653-at az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2528-an haltak meg a kórban. Az oltási kampány december 28-án indult, de eddig a felnőtt lakosságnak csak a 32,17 százaléka kapta meg a koronavírus elleni valamelyik vakcina legalább első adagját, míg 30,25 százalékuk a másodikat is. (MTI)