A Transindexnek nem ízlett a Csíki Csipsz, a cég küldött nekik konzervben egy adag medveszart

gasztronómia
2021 július 06., 08:02

Miután az erdélyi Transindex tesztelte a Tiltott Csíki Sört gyártó cég új termékét, a Csíki Csipszet, és nem volt tőle elájulva, a cég az ellenük irányuló negatív kritikákat szem előtt tartva „tesztelésre” elküldött nekik egy terméket.

A dobozban egy Medve Trutyi nevű konzerv volt, ami a csomagolása szerint „SZÉKELY” medveszart tartalmaz, és a honlapjukról 3450 forintért rendelhető. A Transindex újságírója védőfelszerelésben nyitotta ki a konzervet, és kiderült, hogy tényleg egy adag büdös medveszart kaptak ajándékba:

link Forrás

A lap azt írja, hogy a dobozon ott a „Székely termék” brand logója, de alatta az áll: a termék besorolása még várat magára. Azt írják, hogy a cég „megint viccet csinál a Hargita Megye Tanácsa által birtokolt brandből, mi több, a konzerv címkéjén még azt is feltüntetik, hogy bizonyos B. Csaba kedvence a konzerv”.

A Csíki Csipsz „igazi székely termékként” hirdeti magát, ami még nem lenne probléma (bár hogy mitől székely egy chips, az jó kérdés), a logó viszont hasonlít a Székely Termék nevű, a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott, fenntartott és menedzselt, a különféle hagyományos termékeket forgalmazó termékcsalád logójára. Az emlegetett B. Csaba Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke lehet, aki viszont korábban azt mondta, semmi bajuk nincs a logóhasonlósággal, azzal, hogy „igazi székely terméknek” nevezik a csipszet, meg úgy egyáltalán a sörgyárral.

A Transindex májusban írt egy cikket arról, hogyan tulajdonítják el a „székely termék” brandet. Azt írták, a cég szabadságharcos narratívát vont a brandje köré, az egész vitát a gonosz multi kisvállalkozással való harcának mutatva be. A Fidesz is besegített, nemzeti üggyé dagasztva a Heinekennel folyó konfliktust. Pedig csak az történt, hogy „egy nem egészen tiszta tulajdonviszonyokkal rendelkező vállalat meglovagolta a »székely életérzést«, és erre alapozva marketingelte a termékét, azt állítván, hogy ők készítik az egyetlen igazi kézműves sört”, de „a sörük se nem igazi kézműves - legalábbis azokat rendszerint azért nem ilyen és ekkora gyári technikával szokták gyártani -, és semmiben sem igazibb, mint más sörök”.

Az Erdélybe gazdaságélénkítésre küldött pénzekből több milliárd forint jutott a szentsimoni csipszgyárnak, a céget vezető, az USA-ban embercsempészésért keresett Lénárd András pedig diplomataútlevelet kapott, nem tudni, miért.