És ha Brüsszel tényleg nem küld pénzt?

reggel 4
2021 július 08., 05:01

Jó reggelt! Ma még borzalmasan meleg lesz, de holnapra javulhat a helyzet.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

BRÜSSZEL PÉNZE

photo_camera Fotó: OLIVIER MATTHYS/POOL/Anadolu Agency via AFP

Bár még nem hivatalos, de úgy tűnik, hogy nem fogadja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet a július 12-i határidőig. Ez 7,2 milliárd euróval rövidítené meg – legalábbis ideiglenesen – a magyar államkasszát.

Gulyás Gergely szerdán előbb többször is álhírnek minősítette ezt, de közben önmagának ellentmondva beismerte, hogy a tárgyalások során a Bizottság az utóbbi hetekben egyes „már lezárt területeken” vagyis témaköröknél is „abszurd felvetésekkel” élt.

Az végképp nem világos, hogy pontosan mire hivatkozva, és mennyi időre tartaná vissza a magyar pénzt az EU. Annyi viszont bizonyosan látszik, hogy minden korábbinál nagyobb a nyomás Brüsszelben, hogy a renitenskedő magyar kormányt forrásmegvonással próbálják visszaterelni az európai útra.

Szintén szerdán derült ki, hogy EP-képviselők arra kérik Ursula Von der Leyent, hogy függessze fel az uniós pénzek magyarországi kifizetéseit. Egy olyan tanulmányra hivatkoznak, amely komoly hiányosságokat tár fel a magyar uniós pénzek elköltésénél és ellenőrzésénél.

Nyilvánvaló, hogy a pénzbüntetést követelő hangokat az utóbbi hetek budapesti döntései felerősítették. Ezek közül egyből visszatáncolni látszik a kormány. A civil szervezetek anonim támogatását megtiltó rendeletet végül úgy módosítanák, hogy félmillió forintos adományig mégis névtelen maradhasson az adakozó.

A homofóbiával átitatott „pedofiltörvény” kérdése azonban továbbra is megoldatlan. A magyar kormányra végleg rásütik a homofóbia bélyegét az olyan büntetések, mint amit a Pest megyei kormányhivatal osztott ki a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójának, mert az nem jelölte egyértelműen, hogy abban egy „normalitástól” eltérő családot ábrázolnak.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely mindenesetre azt mondta, hogy ha a helyreállítási támogatás folyósításának feltételéül a homofób törvény visszavonását vagy módosítását szabná a Bizottság, akkor a magyar kormány egy ilyen bírósági döntést végrehajtana.

ÚJABB OLTÁSOK

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A kormány mintha kommunikációs és oltáspolitikai fordulatot hajtana végre. Gulyás Gergely arról beszélt a szerdai kormányinfón, hogy lesz Magyarországon negyedik hullám, leginkább az oltatlanoknak.

Ezért oltási akciót indítanak a hatvan évesnél idősebb oltatlanok körében, akiket háziorvosok fognak orvostanhallgatók segítségével oltani, akár a lakásukra is kimenve.

Viszont arra a kérdésre továbbra sincs válasz, hogy mi lesz az antitestek hiánya miatt aggódó, jellemzően Sinopharmmal oltott idősekkel. Gulyás erre előbb cinikusan azt mondta, hogy aki így járt, ne tekintsen virológusként a balliberális újságírókra. Majd elismerte, hogy igenis felmerült kérdésként a harmadik vakcina esetleges engedélyezése, de szerinte hogy erre akkor kerülhet sor, ha a gyártók javasolják azt. Kezd úgy tűnni, mintha ebben a kérdésben is világos pekingi utasításra várna a magyar kormány.

POSZT-NEOLIBERÁLIS ORDO-NACIONALIZMUS

Egészen újszerűen írták le Orbán Viktort és a NER-t. Dorit Geva szerint Orbán globalizáció és nemzetállam egymáshoz igazításán dolgozik, alapvetően a neoliberalizmus eszközrendszerével. A Geva által ordo-nacionalistának nevezett magyar rendszer jellemzői:

  • Az erős, agresszív állam, amely szabályozza a Magyarországra irányuló és Magyarországon belüli tőkebefektetéseket.
  • Orbán a saját maga által kinevelt nacionalista-kapitalista polgárság érdekeit favorizálja a nemzetközi tőkével szemben, legalábbis amikor erre lehetősége van.
  • Aki egy ilyen államban hivatalba kerül, az szükségszerűen mások hozzáférését szabályozhatja a haszonhoz, és amennyiben valaki ezt a pozíciót kihasználja, saját magának biztosítja a tulajdont és a hasznot.
  • Orbánt a középosztály és a vidéki földművesek és munkások a globális fogyasztási cikkekhez hozzáférésért cserébe támogatják.

Geva úgy látja, hogy szemben a nyugati demokráciákkal, amik még nem találták meg a maguk válaszát a neoliberalizmus válságára, Magyarország már egy lépéssel előrébb jár. Ez azonban azt jelenti, hogy Orbán rendszerének újfajta ellentmondásokkal és az ezekből fakadó problémákkal kell megküzdenie.

  • Orbán kénytelen Magyarországot több nagyhatalommal is függőségi viszonyban tartani, hogy finanszírozni tudja a projektjét.
  • Az EU és Amerika kezdenek mellékszereplők lenni Magyarországon, Kína és Oroszország mögött.
  • Európa hozzáférhetősége azonban mindig fontos volt a magyar közvéleménynek, ezért a Kelet felé elmozdulás veszélyes lehet a rendszer számára.

TÚL SZABAD MÉDIA

Pillanatkép a TV2 Tények egyik 2017. októberi riportjából
photo_camera Pillanatkép a TV2 Tények egyik 2017. októberi riportjából

Szerdán Orbán Viktor tudományos módszerrel próbálta bebizonyítani, hogy nincs veszélyben a magyar sajtószabadság: bizarr Faebook-videóban mutatta meg, ahogy egy újságosnál vásárol.

Orbánnak már a belépője is erős, mert azt mondja, hogy

„fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországot valami sajtószabadság ellenségeinek listájára, Soros Gyuri bácsinak valami szervezete”.

Valójában nem „bennünket”, hanem személyesen őt szerepeltette a szabad média ellenségeit soroló listán a Riporterek Határok Nélkül. Mindenesetre Orbán kért az újságostól HVG-t, Élet és Irodalmat, Hócipőt, Népszavát, 168 Órát és Magyar Narancsot, majd elégedetten megállapította, hogy minden rendben van. Hogy mennyi kormánypárti lap kapható ugyanannál az újságosnál, az sajnos nem derült ki.

Orbán kikezdhetetlen logikája szerint pedig ha kormánykritikus lapok száma > 0, akkor sajtószabadság van, ha > 2, vagyis többes számban vannak, akkor még sajtóbb szabadság van. Ez akkora tudományos áttörés, hogy a kormány 18 lapja szó szerint ugyanúgy számolt be róla.

A híres magyar sajtószabadságot már exportáljuk is. Szlovéniában magyarul olvasott fel nagyon baráti kérdéseket a TV2 tulajdonában lévő helyi tévé riportere Szijjártó Péternek. Hogy értette-e a külügyminiszter válaszait, arra nem voltak egyértelmű jelek.

A BIDEN-DOKTRÍNA

Joe Biden beszédet mond július 4-én Washington D. C.-ben
photo_camera Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Lassan fél évvel a hivatalba lépése után Király András felvázolta Joe Biden külpolitikai doktrínáját.

  • Biden az amerikai külpolitika két nagy iskolája, az aktivista-intervencionalista, bombázva nemzetépítő idealisták és az olykor dermesztően cinikus realpolitikerek közül az utóbbiak közé sorolható.
  • De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a másik népszerű felosztásban, a héják és a galambok között a galambok közé tartozna.
  • Hisz az amerikai katonai erőben, csak úgy véli, hogy azt kizárólag akkor kéne bevetni, ha az egyrészt egyértelműen szolgálja az amerikai érdekeket, másrészt világos terv van, nem csupán az első, hanem az azt követő lépésekről is. Szerinte akkor érdemes belevágni valamibe, ha az hasznára válik az Egyesült Államoknak, és az elsőn kívül a második-harmadik-negyedik lépést is tudják
  • Tisztában van azzal is, hogy az USA egyedül nem oldhatja meg a világ problémáit, ezért törekszik rá, hogy a közös érdekek és célok mentén erősítse a szövetségeit.

Kulcsfontosságúnak tartja a személyes kapcsolatokat a külpolitika alakításában.

Máshol:

KÉT HÍR ÁLLATOKRÓL

photo_camera Fotó: Csutka István/Camino Steve

ÉS A FOCI

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Vérrel, verejtékkel, kis szerencsével és bírói segítséggel, de 55 év után Anglia ismét eljutott egy nagy torna döntőjébe.

Hiába szereztek vezetést még az első félidőben a dánok, az angolok gyorsan kiegyenlítettek. A nem különösebben magas színvonalú meccset végül az döntötte el, hogy a dánokból a hosszabbításra kifogyott az a lendület, ami első meccsük és Eriksen majdnem-tragédiája óta vitte őket előre. Az angolok kaptak egy egyáltalán nem egyértelmű tizenegyest, amit Kane előbb kihagyott, majd a lepattanót mégiscsak bepasszírozta.

Vasárnap este kilenckor a Wembley-ben jöhet az angol-olasz döntő. De az igazi ínyencek azt is tudják, hogy ma fél hatkor az Európai Konferencia Ligában Inter Turku-Felcsút.