A pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjára szólít az EP

külföld
2021 július 09., 15:33
A 2022-es pekingi téli olimpia bojkottjára szólító tibeti aktivista a lausanne-i Olimpiai Múzeum előtt 2021. június 23-án.
photo_camera A 2022-es pekingi téli olimpia bojkottjára szólító tibeti aktivista a lausanne-i Olimpiai Múzeum előtt 2021. június 23-án. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

578:29 arányban, 73 tartózkodás mellett szavazta meg az Európai Parlament azt a határozatát, melyben a 2022-es pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjára szólítják fel az EU tagállamait, tiltakozván a kínai kormány emberijog-sértései ellen.

A nem kötelező érvényű határozatban ezen felül még további szankciók bevezetését is sürgetik, valamint azt is, hogy adjanak vészhelyzeti beutazási vízumot a Hongkongban üldözött újságíróknak, valamint további támogatást minden hongkonginak, aki a pekingi elnyomás elől Európába menekülne.

A határozati javaslatot az EP valamennyi mainstream politikai pártja, így a jobbközép EPP és a centristák, vagyis a német kancellár és a francia elnök pártjai is megszavazták.

A határozatban arra szólítják fel az EU és a tagállamok tisztviselőit, hogy utasítsanak vissza minden kormányzati és diplomáciai meghívást a téli olimpiára - kivéve, ha Kína addig hiteles lépéseket nem tesz a Hongkongot, az ujgurok lakta Hszincsiangot, Tibetet és Belső-Mongóliát sújtó emberi jogi kihágások orvoslására.

Ez utóbbira igen csekély esély van, a pekingi vezetés eddig semmibe vette az emberi jogi helyzet javítására érkezett felszólításokat, inkább csak tagadja, hogy bármi ilyesmi történne, egyben belügyeibe történő beavatkozással vádolva mindenkit, aki egyáltalán felveti a témát. A brit munkáspárt az EP-től független bojkottfelhívására például a kínai kommunista párt azzal válaszolt, hogy "egyesek politikai okokból megzavarni, szabotálni próbálják az olimpiát". (Via The Guardian)