Brit tudósok: rendkívül kicsi az esélye, hogy a koronavírus komolyan megbetegítsen 18 évesnél fiatalabbakat

Egészségügy
2021 július 09., 07:47

“Extrém alacsony” az esélye annak, hogy egy gyerek súlyosan megbetegedjen a koronavírustól vagy belehaljon a fertőzésbe. Erre a következtetésre jutott a világon eddig elvégzett legnagyobb ilyen irányú vizsgálat Nagy-Britanniában. A járvány első évének, vagyis a 2020. márciusa és 2021. februárja közötti időszaknak az angliai adatait vizsgálták, de a BBC vonatkozó cikke megjegyzi, hogy a tendenciák azóta sem változtak, a delta variáns terjedése ellenére sem.

Ez idő alatt huszonöt, 18 évesnél fiatalabb angol covidbeteg halt meg, ami kettő az egymillióhoz halálozási esélyt jelent.

A járvány első évében 5800 angol gyerek került kórházba koronvírus-fertőzés miatt, 690-en pedig a covidhoz köthető ritka gyulladásos szindróma, a PIMS-TS miatt. Ez idő alatt más betegségek következtében - a sérüléseket nem számolva - 367600 gyerek került kórházba.

A nagyjából hatezer közül 250 állapota igényelt intenzív ellátást, közülük haltak meg 25-en.

Bár az abszolút számok igen alacsonyak, a vizsgálati anyag megjegyzi, hogy a többféle örökletes betegségtől szenvedő és túlsúlyos kisgyerekek, illetve a szív- és neurológiai betegségekkel küzdő fiatalok voltak legnagyobb veszélyben.