Erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában, 53 fokot is mértek

külföld
2021 július 12., 11:53

Füstfelhő borítja az Egyesült Államok nyugati partját. A tűzoltóság képtelen megfékezni az erdőtüzeket, amelyek több mint 200 négyzetkilométeren perzselik Észak Kaliforniát. Az év legnagyobb erdőtüze kétszeresére nőtt a hétvégén, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: NEAL WATERS/Anadolu Agency via AFP

53 fokot mértek szombaton a kaliforniai Halál-völgyben, de pénteken ennél is melegebb lehetett: a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat mérései alapján akkor közel 54 fok volt. Utoljára 1913-ban mértek hasonlót a kaliforniai Furnace Creek meteorológiai központjában, akkor 57 fok volt.

Az erdőtűz és a hőség megbénította Kaliforniát. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat felhívta a figyelmet a hőhullám okozta szívbetegségek kialakulására, miközben a villamosenergia-hálózat üzemeltetője áramellátási problémákra hivatkozva adott ki riasztást.

photo_camera Fotó: NEAL WATERS/Anadolu Agency via AFP

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom sürgősségi határozatot közölt pénteken, amelyben az energiafogyasztás csökkentésére kérte a lakosságot. A hatóságok áramkimaradásra figyelmeztetnek.

Az ország többi részén is tombolt a hőség a hétvégén. A dél-kaliforniai Palm Springsben idén negyedszerre mértek 49 fokot. Las Vegasban, 2017 óta először mértek 47 fokot.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Az erdőtüzek több államban is fenyegetik a lakosságot. Kaliforniában két őslakos rezervátumot evakuáltak, miután a közeli erdő lángra kapott egy égő kamion miatt. Szombaton két tűzoltó vesztette életét Arizonában, miután lezuhant egy repülőgép.

Lénárd Lili