Levegő után kapkodó fiatal nő videójával venné rá az oltásra az embereket az ausztrál kormány, de a kampányt nagyon sok kritika érte

járvány
2021 július 12., 06:20

Komoly felháborodást váltott ki egy ausztrál kormányzati hirdetés, melyben az oltásokra igyekeztek rábeszélni az ország lakosait. A rövid videón egy lélegeztetőgépre kötött fiatal nő fulladozik, miközben a felirat figyelmezteti az embereket, hogy a koronavírus bárkit megfertőzhet, ezért foglaljanak időpontot oltásra.

A hirdetés kritikusai szerint ugyanakkor a félelemkeltésre építő hirdetés úgy célozza a fiatalokat, hogy közben az ausztrál fiatalok valószínűleg csak az év végén fognak vakcinát kapni. Ausztráliában az egészségügyi hatóságok ugyanis azt ajánlják, hogy a fiatal felnőtteket Pfizer-vakcinával oltsák az AstraZeneca helyett, de Pfizerből jelenleg nincs elég az országban.

link Forrás

A kormányzati hirdetést a BBC cikke szerint jelenleg csak Sydney-ben vetítették, ahol a delta variáns elszabadulása miatt harmadik hete tartanak a lezárások. Június eleje óta 700 esetet regisztráltak, ebből 112-t hétfőn. Vasárnap meg is halt egy ember Sydney-ben koronavírus következtében, ez volt 2021 első járvány okozta halálesete.

Az ausztrál kormány vasárnap indította el az oltásra ösztönző kampányát, de ez a videós elem leginkább csak felháborodott reakciókat váltott ki. Az egészségügyben dolgozók érzéketlennek nevezték a hirdetést, és kérték, hogy vegyék le az internetről, de az ország tisztifőorvosa, Paul Kelly szerint szándékosan lett durva a videó, hogy mindenhova eljusson az üzenet arról, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, teszteljen és oltsa be magát.

Ausztráliában a lakosságnak mindössze 10 százaléka kapta meg a két vakcinát, és a kormány oltási programját is már sok kritika érte. Februárban kezdték el oltani az embereket, de Pfizerből nem volt elegendő, az AstraZeneca hatékonyságával kapcsolatban pedig a hatóságok összevissza kommunikáltak, vélhetően aláásva a vakcinába vetett közbizalmat.