Szijjártó nem tud higgadtan, nyugodtan beszélni az UEFA döntéséről

képzavar
2021 július 12., 15:14

A foci-EB különös mellékhatása, hogy a minisztériumi közleményekből lassan úgy tűnik, mintha Magyarországot nem egy kormány, hanem egy futballklub irányítaná. És mivel a normál ügymenethez tartozik, hogy előbb-utóbb minden nemzetközi szervezetbe bele kell kötni, most az EUFA került sorra, aminek Szijjártó Péter hétfőn az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozójáról üzent. És bár a hivatalos napirendben nem szerepelt a foci, és az sem világos, hogy egy külügyminiszter miért foglalkozik egy sportszövetséggel, de Szijjártó a közleményét azzal kezdte: „Azok után, hogy nyilvánosságra kerültek a bizonyítékoknak nevezett felvételek, még szánalmasabbnak és gyalázatosabbnak minősíthető az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése.”

Az EUFA a hétvégén küldte meg az MLSZ-nek azoknak a szurkolói bekiabálásoknak a tételes listáját, amik miatt az európai szövetség három zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer eurós pénzbírsággal büntette a magyar válogatottat. Többek között volt „Cristiano homosexual”, „Buzi franciák bonjour” és „Deutschland, Deutschland homosexual”is.

A sportügyeket magára vállaló magyar külügyminiszter azonban nem hisz a kép- és hangfelvételeknek. Azt mondta, nem volt szervezett, nem volt nagymértékű, nem volt a stadiont átható semmifajta diszkriminatív megnyilvánulás, vagy viselkedés egyetlen Budapesten rendezett labdarúgó-mérkőzésen sem. Hozzátette azt is, hogy míg más mérkőzéseken tapasztalt viselkedésért, például azért, hogy lézerrel belevilágítottak a dán válogatott kapusának a szemébe, alacsony büntetést szabtak ki, addig a magyar mérkőzésen feltartott tábla százezer eurós büntetést érdemelt.

Egyébként az UEFA a százezer eurós büntetést nem a tábla feltartásáért szabta ki, ahogy Szijjártó mondta, hanem műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb. miatt.

Ezek után azt gondoljuk, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága komoly testület? Erről a döntésről higgadtan, nyugodtan beszélni lehetetlen” - összegezte a gondolatait Szijjártó Péter.

Egyébként az UEFA egyik alelnöke Csányi Sándor, de őt a fideszes nyilatkozatok általában nem emlegetik.