A kutyák nem tesznek különbséget a nagylelkű és a fukar emberek között

ÁLLAT
2021 július 14., 18:13

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között – állapították meg bécsi viselkedéskutatók.

A Friederike Range és Jim McGetrick vezetésével végzett vizsgálatokban a kutyák ugyanolyan ritkán nyomták meg az élelmet jelentő gombot azoknál, akiktől korábban kaptak valamit, mint azoknál, akiktől nem, és ugyanolyan gyakran játszottak a nagyvonalú emberekkel, mint a kevésbé adakozókkal.

A PLOS One tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban 21 kutyát vizsgáltak: border collie-k, agarak, ausztrál juhászkutyák, tacskók, kopók, beagle-ök és keverékek. A kutyáknak meg kellett nyomniuk egy gombot, hogy jutalomfalatot kapjanak. Láthatták, amint egyes emberek reagálnak a gombnyomásra, míg mások nem. Ezután gombnyomással viszonozhatták a szívességet. De ezt a nagyvonalú emberek esetében ugyanolyan ritkán tették meg, mint az ételt megtagadóknál, és később sem játszottak velük gyakrabban.

Süsü, a 444 beugrós munkatársa
photo_camera Süsü, a 444 beugrós munkatársa Fotó: 444

Egyes tanulmányok szerint a kutyák fajtársaiknak visszaadják a szívességeket, és különbséget tudnak tenni az együttműködő és nem együttműködő emberek között. De az aktuális kutatás nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kutyák ezt a két képességet kombinálni tudják – közölte a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Összehasonlító Viselkedéstudományi és Állatorvosi Intézetének kutatócsoportja.

A tudósok szerint a kutyák talán furcsának találják, hogy etessék az embereket, akiktől általában az ételt kapják, „de az is lehet, hogy nem ismerik fel az emberek segítő viselkedése és a jutalom közötti kapcsolatot”. (MTI)