Bemutatták Enyedi Ildikó filmjét a cannes-i filmfesztiválon

FILM
2021 július 15., 04:35

Szerda este mutatták be telt ház előtt Enyedi A feleségem története című filmjét a 74. cannes-i Fesztiválpalota 2300 férőhelyes Lumiere nagytermében.

photo_camera Mécs Mónika, Gijs Naber, Enyedi Ildikó és Luna Wedler a film bemutatója előtt július 14-én, Cannes-ban Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A nézők több mint öt percig állva tapsolva köszöntötték Enyedi Ildikót és filmje színészeit, a holland Gijs Nabert, a francia Louis Garrelt, az olasz Sergio Rubinit és a svájci Luna Wedlert, valamint a magyar stábot. A film francia női főszereplője, Léa Seydoux nem tudott részt venni a díszbemutatón, nemrég derült ki, hogy koronavírusos, a második negatív tesztjéig karanténban van Párizsban.

„Nagyon köszönöm, hogy itt lehetek önökkel együtt a film legelső vetítésén. Nagyon-nagyon meg akartunk csinálni ezt a filmet, a teljes szívünket beleraktuk. És most útjára indul”

– mondta a bemutató előtt franciául Enyedi, akinek Az én XX. századom című filmje 1989-ben már elnyerte az Arany Kamerát, a versenyprogramba viszont most először kapott meghívást a magyar rendező.

A záróünnepséget és az Arany Pálma kiosztását szombaton tartják Cannes-ban.

A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát bemutató, közel háromórás, nagyszabású, kosztümös, angol nyelvű film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra jelölt A feleségem története című regényének adaptációja. A Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgatott alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber alakítja, feleségét, Lizzyt pedig Léa Seydoux. A többi szerepben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly látható.

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám.

A feleségem története gyártását a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forinttal támogatta, az alkotás a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült.

A film a tervek szerint ősszel kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában. (MTI)