Kínában egy BioNTech-kel közösen fejlesztett mRNS-vakcinát tesztelnek, amit ismétlő oltásnak szánnak

járvány
2021 július 15., 13:58

A kínai gyógyszerszabályozó hatóság befejezte a sanghaji Fosun Pharma és a német BioNTech SE által közösen kifejlesztett Covid-19 mRNS-vakcina szakértői felülvizsgálatát, ami a Fosun közleménye szerint már az adminisztratív felülvizsgálati szakaszban van.

A Caixin hírportál gyógyszerszabályozási forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kínai hatóságok terve szerint a Comirnaty márkanévvel ellátott vakcinát emlékeztető oltásként alkalmaznák olyan embereknél, akik korábban elölt vírust tartalmazó oltóanyagot kaptak. Jelenleg a Hongkongi Egyetem mellett a Fosun és a kínai kormány is kutatásokat folytat arra vonatkozólag, hogy milyen hatása van a különböző típusú oltások keverésének. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján optimisták lehetünk az eredményekkel kapcsolatban - mondta Wu Jifang, a Fosun elnöke.

A Fosun-BioNTech közös terveinek bejelentése 2020 novemberében.
photo_camera A Fosun-BioNTech közös terveinek bejelentése 2020 novemberében. Fotó: ZHANG YUWEI/Xinhua via AFP

A Fosun és a BioNTech májusban jelentette be a sanghaji létesítmény felállításának tervét, hogy ott gyártsák a BioNTech Comirnaty, vagy BNT162b2 néven ismert mRNS-vakcinát. Augusztus végéig beindítanák a hazai próbatermelést és év végéig 1 milliárd adag Covid-19-vakcinát gyártanának.

Kína az Országos Egészségügyi Bizottság szerint több mint 1,2 milliárd adag vakcinát adott be lakosainak július 1-jéig. A legtöbben a Sinovac és az állami tulajdonú Sinopharm Group által készített oltásokat kaptak, ezek hatásossága 50-80 százalék között mozog a különböző vizsgálatokban. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a Moderna és a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett mRNS-vakcináké, és ez a tény több országban aggodalmat keltett, ahol kínai oltást is használtak, köztük Magyarországon is.