Utolsó pillanatban hozzáadtak Cannes programjához egy hongkongi tüntetésekről szóló, Kína-kritikus dokumentumfilmet

FILM
2021 július 15., 13:04

A Cannes-i filmfesztivál szervezői nagy meglepetésre bejelentették, hogy július 15-én bemutatják a Kiwi Chow által rendezett Revolution of Our Times című dokumentumfilmet, mely a 2019-es hongkongi, demokráciapárti tüntetéseket mutatja be, az azokra érkező brutális rendőri fellépéssel együtt. A film címe a tüntetések szlogenjére utal.

Arról, hogy egy „meglepetésfilmet” adtak a pénteki programhoz, szerda éjszaka értesítették a fesztivál vendégeit, viszont a filmet egy „bizalmas” vetítésen kb. 10 meghívott újságíró már láthatta a premier előtt.

Rohamrendőrök demokráciapárti tüntetőket tartóztatnak le Hongkongban, 2019. szeptember 29.
photo_camera Rohamrendőrök demokráciapárti tüntetőket tartóztatnak le Hongkongban, 2019. szeptember 29. Fotó: MEHDI CHEBIL/Hans Lucas via AFP

A titkolózás nem teljesen megalapozatlan: az egészet a hatóságok tudta nélkül forgatták, és a Hongkongban tavaly júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény értelmében a dokumentumfilm készítőit letartóztathatják és felbujtással vádolhatják meg. Ezért a stáblista azzal kezdődik, hogy hongkongiak csinálták a filmet, a rendező kivételével viszont álnevek szerepelnek rajta.

A Revolution of Our Times követi a demokráciapárti mozgalom alakulását: valós időben, az utcákon is forgatták egyes részeit, emellett számos aktivista szólal meg benne (név nélkül vagy az arcuk kitakarásával). Emellett bemutatja az egyre erőszakosabbá és halálosabbá váló rendőri fellépést is, ami a Politechnikai Egyetem 12 napos ostromában csúcsosodott ki.

A Hollywood Reporter azt írja, hogy borítékolható a diplomáciai feszültség a kínai kormány és a fesztivál szervezői közt, és elképzelhető, hogy ezután nem fognak kínai alkotásokat és alkotókat küldeni rá.