Egy hibás kapcsoló miatt elfogyhat az oxigén a Boeing 737-es gépein

TECH
2021 július 16., 06:43

Az amerikai szövetségi légi közlekedési hatóság, az F.A.A. felszólította a légitársaságokat, hogy vizsgálják át a használatban lévő, több mint 10 ezer Boeing 737 repülőjüket,

egy hiba miatt ugyanis fennáll a veszélye, hogy út közben egyik pillanatról a másikra szinte teljesen elfogy az oxigén a gépekről. A probléma a gépek egyik légnyomást szabályozó kapcsolójával lehet, ennek meghibásodása miatt hirtelen, bármilyen jelzés nélkül nagyon alacsonyra eshet az oxigén szintje az utastérben és a pilótafülkében. Ennek természetesen végzetes következményei lehetnek, hiszen a pilóták elájulhatnak és elveszíthetik az irányítást a gép fölött.

Eddig még szerencsére egyszer sem fordult elő, hogy útközben hibásodott volna meg a kapcsoló, de a hatóságnak jelezték, hogy a tesztek során három különböző Boeing 737 modellnél is meghibásodott ez az alkatrész. A problémás modellek között van a 737 Max, amelyből kettő is lezuhant a fedélzeti komputer problémái miatt. A Max 737-eseket 2019-ben világszerte betiltották. tavaly azonban, miután a Boeing korrigálta a hibát, újra engedélyezték a használatukat. (New York Times)