Horvátországban beoltják a turistákat is

járvány
2021 július 17., 13:38
Brit turisták a spliti repülőtéren 2020 augusztusában.
photo_camera Brit turisták a spliti repülőtéren 2020 augusztusában. Fotó: DAMIR SENCAR/AFP

Szombaton az Index.hr internetes portál adta hírül elsőként, hogy a zágrábi kormány döntése értelmében mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni oltást Horvátországban - még azok is, akiknek nincs betegbiztosításuk, köztük a külföldi turisták is.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a döntés nyomán arról beszélt, hogy van annyi oltóanyag, amivel mindenkit be tudnak oltani - aki szeretné, és kéri. „Ez lesz a mi hozzájárulásunk a globális erőfeszítésekhez, hogy leküzdjük a Covid-19 világjárványt" - mondta a miniszterelnök.

A négymilliós Horvátországban eddig több mint 1,5 millióan kaptak már védőoltást, a jogosultak 39 százaléka, közülük 1,3 millió ember már a második adagot is.

A járványadatok egyelőre kedvezőek az országban: az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet regisztráltak, két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8236-ra emelkedett. 112 beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában csütörtökön 61 új fertőzöttet találtak, viszont ötödik napja nem halt meg senki covid-szövődmények miatt. 28-an vannak kórházban, 10-en intenzív osztályon.

A kétmilliós Szlovéniában eddig 870 ezren kaptak védőoltást, közülük 766 ezren már kettőt is. (MTI)