Letartóztatták a védettségi igazolványokkal bizniszelő szabolcsi háziorvost

bűnügy
2021 július 17., 14:06
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány
photo_camera Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Letartóztatta a pénzért, védőoltás beadása nélkül védettséget igazoló szabolcsi háziorvost és társát a Nyíregyházi Járásbíróság szombaton - adta hírül a Nyíregyházi Törvényszék közlése nyomán az MTI-vel.

A gyanú szerint A. A. egy Szabolcs megyei településen látott el háziorvosi tevékenységet, így jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására, és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére egyaránt.

A. A. megállapodott K.D. másodrendű gyanúsítottal abban, hogy közvetítőként olyan embereket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványt szerezni, viszont nem kívánják beadatni az ehhez szükséges védőoltást.

A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy 50 ezer forintot kérnek azért, hogy a háziorvos a megbízók adatait mint beoltottak adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védőoltás nélkül jogosultakká váljanak védettségi igazolványra.

A törvényszék szerint alig indult be a biznisz, mert májusban összesen ketten jutottak így jogosulatlanul védettségi igazolványhoz. A másodrendű gyanúsítottat felbujtóként hallgatták ki a nyomozók.

A nyomozásról már pénteken hírt adtunk, de a két férfit kiemelt tárgyi súlyú bűncselekménnyel - vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés - gyanúsítják, a bíróság ezért a szökés vagy elrejtőzés kockázata fennáll, ezért szombaton elrendelték letartóztatásukat.

A végzés nem végleges, gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, a kényszerintézkedésről másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék fog dönteni.