Már több mint százan vesztették életüket Belgiumban és Németországban az áradások miatt

külföld
2021 július 17., 08:12

Már legalább 125 ember vesztette életét Belgiumban és Németországban az áradások miatt, de továbbra is több száz embert keresnek.

Németországban a pénteki jelentések szerint eddig valamivel több mint 100 ember vesztette életét, az országban 60 éve nem haltak meg ennyien természeti katasztrófában.

A Rajna-vidék-Pfalz német tartomány jelentése szerint ott legalább 90-en vesztették életüket, köztük legalább 12 fogyatékkal élő, akik egy szociális intézményben laktak. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfália halálos áldozatait 43-ra becsülték. A Rajna-vidék-Pfalz Ahrweiler területén körülbelül 1300 embert nem érnek el, de ebben közrejátszhat az is, hogy az áramellátás is megszűnt és a mobilhálózatok is összeomlottak. Erftstadt városa körüli utak autóval megközelíthetetlenek, ezért a katonák csónakokkal keresik a túlélőket, de a régióban további esőzések is várhatók, ezért számítani lehet a vízszint további emelkedésére.

A hatóságok szerint a legtöbb ember azért vesztette életét, mert összeomlott a házuk, vagy földcsuszamlásban, esetleg víznyelőben semmisült meg.

link Forrás

Belgiumban a halásos áldozatok száma 20-ra nőtt, de még mindig 20 embert keresnek. A legtöbb haláleset Liège városában történt, ahol körülbelül 200 ezer ember él. A Meuse folyó környékéről evakuálták az embereket, de a belga belügyminiszter szerint bizonyos gátszakaszokon kritikus a helyzet. Az emberek evakuálásban a hadsereg, valamint francia és olasz mentőcsapatok is részt vesznek.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Az áradások Svájcot, Luxemburgot és Hollandiát is érintik. Hollandiában több kisebb településen is evakuálták az embereket, Maastricht városában több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A Meuse folyó vízszintje csütörtök este elérte a maximális előrejelzési magasságot Maastrichtban, de egyelőre még nincs áradásveszély.

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/AFP

(Guardian, Reuters, Süddeutsche Zeitung)