Pacquiao szembefordult Kínával és Dutertével, már le is váltották a pártelnöki posztról

külföld
2021 július 18., 10:25
Manny Pacquiao 2015 májusában, Las Vegasban, a Floyd Mayweather Jr. elleni vesztes összecsapás után.
photo_camera Manny Pacquiao 2015 májusában, Las Vegasban, a Floyd Mayweather Jr. elleni vesztes összecsapás után. Fotó: AL BELLO

Leváltották pártelnöki posztjáról Emmanuel „Manny” Pacquiaót, minden idők egyik legjobb ökölvívóját, a Fülöp-szigetek népi hősét. A 42 éves sportoló Rodrigo Duterte elnök lelkes támogatója volt, a kábítószerkereskedőket -fogyasztókat és ártatlan járókelőket válogatás nélkül gyilkoló halálbrigádok híve, melegházasság-ellenző, hithű keresztény és nacionalista, egyszersmind a Fülöp-szigetek legnépszerűbb és legsikeresebb embere.

Pacquiao 2007 óta képviselő, aktív résztvevője az ország politikai életének, tavaly decemberben választották meg a kormányzó Duterte-párt (PDP-Laban) elnökének. Pártelnöki karrierje elég rövidre sikerült, miután egy hónapja szembe került az ország elnökével, a mindenható ultrapopulista Dutertével: kritizálta Dutertét, amiért nem lép föl elég határozottan a Dél-kínai tengeren egyre agresszívabban terjeszkedni próbáló Kínapi Népköztársasággal szemben.

Duterte ezután a tőle megszokott brutális stílusban támadt neki Pacquiaónak, és alig egy hónappal a kritikus nyilatkozatok után, szombaton már le is váltották a pártelnökségről. Az ökölvívót – aki jelenleg az Egyesült Álamokban készül váltósúlyú címmeccsre Errol Spencer Jr. ellen – egyre gyakrabban emlegetik Duterte lehetséges kihívójaként a következő választáson. (via Reuters/Nikkei)