A kormány benyújtotta Orbán népszavazási kérdéseit

POLITIKA
2021 július 21., 17:00

A kormány benyújtotta a „gyerekvédelmi népszavazás” kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy a kormány gyerekvédelmi népszavazást kezdeményez öt kérdésben.

Orbán a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencián a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én.
photo_camera Orbán a Türk Tanács ülésén vesz részt a járványhelyzetre való tekintettel online, videokonferencián a Karmelita kolostorban 2021. március 31-én. Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Nemzeti Választási Iroda oldalán az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Az öt kérdés:

  1. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”
  2. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  3. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”
  4. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  5. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Az NVB-nek 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe (például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének), továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, aminek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e. (MTI)