Az EU nem tárgyalja újra az észak-írországi protokollt

eu
2021 július 21., 17:49

Az Európai Unió nem tárgyalja újra az EU és az Egyesült Királyság által is megerősített, a brit EU-tagság megszűnéséről szóló megállapodáshoz kapcsolódó észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja.

Maros Sefcovic közleménye arra reagált, hogy David Frost, a brit kormány brexitügyi államtitkára azt mondta, London szerint működésképtelennek bizonyult, és ezért jelentős módosításokra szorul a brexit feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll. A britek szerint a protokollnak több olyan alapvető célkitűzése van, ami nem teljesíthető, ezért új megközelítésről kellene tárgyalni.

Az uniós biztos szerint a brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének az a célja, hogy tiszteletben tartva az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodást, fenntartsa a békét, a stabilitást és a jólétet Észak-Írországban. El kívánja kerülni a kemény határt az Ír-szigeten, miközben megőrzi az EU egységes piacának egységét – mondta.

„E célok elérése érdekében a jegyzőkönyvet végre kell hajtani. A nemzetközi jogi kötelezettségek tiszteletben tartása kiemelt fontosságú” – közölte.

Az Európai Bizottság kész folytatni a párbeszédet és megoldásokat találni Londonnal az Ír-szigetre vonatkozó vámszabályokra vonatokozóan, de az észak-írországi protokollt nem tárgyalja újra, megoldásokat a protokoll keretein belül kell elérni, nem annak megváltoztatásával. Az elkövetkező hónapok tárgyalásain elsőbbséget kell élveznie Észak-Írország stabilitásának és kiszámíthatóságának biztosítása – közölte a biztos.

Maros Sefcovic
photo_camera Maros Sefcovic Fotó: Artur Widak/NurPhoto

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával. A brexittárgyalásokon is az egyik elsődleges szempont volt egy olyan megoldás elérése, ami kizárja a határellenőrzés visszaállítását.

David Frost nyilatkozata szerint London kész végrehajtani az EU vámjogi előírásait az Észak-Írország érintésével Írországba irányuló áruforgalomban, de biztosítani kell azoknak az áruknak a csaknem teljesen szabad áramlását, amik Észak-Írországban maradnak.

A brexitügyi államtitkár szerint fontos szempont annak a biztosítása is, hogy az észak-írországi protokoll betartatásába az EU-s intézményeknek, köztük az EU bíróságának végső soron ne legyen beleszólásuk.

A brit kormány minderről összeállított és most az EU elé terjesztett egy 28 oldalas javaslatcsomagot is. (MTI)