Döbbenetes dolgokat tudott meg a Magyar Nemzet a Direkt36-ról: az újságírók újságíróskodnak

Média
2021 július 21., 06:21

Sorosozással támadja a Magyar Nemzet című kormánylap a Pegasus-sztorit robbantó Direkt36-ot, és obskúrus dologként állítja be, hogy az újságíróik olyasmiket csinálnak, amiket újságírók szoktak:

  • emberekkel beszélgetnek érzékeny politikai témákról,
  • bizalmas iratokat szereznek meg kormányközeli üzletekről,
  • ezekről cikkeket írnak,
  • titkosított kommunikációt lehetővé tevő appokon chatelnek egymással,
  • sőt, még külföldi tanulmányutakon is részt vesznek időnként.

Ebben ugyan nincs semmi különös, a Magyar Nemzet mégis úgy ír róla, mintha valami gyanús módszer, sőt „hírszerzési gyakorlat” lenne, „ami valamiféle titkosszolgálati kapcsolatot feltételez”. A kormánylapnak nem kellett hosszasan nyomoznia az újságírás rejtelmei után, hiszen minderről a Direkt36 cikkében olvastak.

Az NSO Group székháza Herzliya városában.
photo_camera Az NSO Group székháza Herzliya városában. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Ahogy a Direkt36 és számos nemzetközi lap kiderítette, magyar célpontjai is voltak a Pegasus nevű izraeli digitális megfigyelőszoftvernek, köztük az Orbán-kormány kritikusai és újságírók. Több körülmény utal arra, hogy magyar állami szervek vannak a háttérben:

  • az NSO cég állítja, hogy csak kormányoknak és állami szerveknek adják el a szolgáltatást,
  • az NSO névtelen forrása megerősítette, hogy Magyarország az ügyfelük,
  • olyan célszemélyeket is azonosítottak, akikkel szemben nyilvánosan elérhető információk alapján büntetőeljárást folytattak.

A Fidesz szerint nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság összehívása, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig ugyan nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy bevetették a Pegasust. „Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni” - mondta.