Egyre több az őstulok a Hortobágyon

ÁLLAT
2021 július 22., 18:57

Idén közel 60 borjúval gyarapodott a pentezugi rekonstruált őstulok állomány, közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Ezzel már világviszonylatban is jelentős tenyészetnek számítanak, a borjúk pedig hozzájárulnak a már több mint 20 éves tenyésztési és szelekciós program sikeréhez.

A Hortobágyi Nemzeti Park 1997-ben határozta el, hogy egy minimális emberi beavatkozást igénylő, fenntartható füves pusztát hoz létre magterületén, a 2470 ha-os Pentezugban. A füves puszta fenntartásához két állatfajtát választottak: a Przewalski lovat, és a rekonstruált őstulkot. Az első marhák 1999-ben érkeztek, ezek főként Heck marhák, illetve Heck marha és magyar szürke hibridek voltak. Mind ezek az egyedek, mind utódaik sok tulajdonságban eltértek az őstuloktól. Ezért új fajták kerültek be a tenyésztésbe, mint amilyen a watussi, sayaguesa és a chianina.

A nemzeti park oldala szerint a rekonstruált őstulok jelenleg is szelektálás alatt áll Hortobágyon. Sok tenyésztési célt még nem sikerült elérni, és a jövőben sem lesz egyszerű ezek megvalósítása. A bikákból csak a legjobbak maradnak tenyésztésben, a bika borjaknak mintegy 10 százalékát hagyják meg minden évben, de ezekből csak egyet választanak ki tenyészbikának nagyjából 4-5 éves korában. A tehenek viszont nem esnek olyan szigorú elbírálás alá, mivel még ha ők maguk nem is tartoznak a legjobb tulajdonságot hordozó egyedek közé, utódaik között gyakran vannak megfelelők.

Az őstulok az eurázsiai nagytestű fűevők csoportjába tartozott, de a 17. században kipusztult. Rekonstruálására az 1920-as évek óta több próbálkozás történt. Ehhez több fajtát kereszteztek: skót hegyi marhát, chillingham marhát, magyar szürke marhát, korzikai marhát, camargue marhát, spanyol viador marhát és chianinát. Az utódaikat a jónak ítélt tulajdonságok alapján kiválogatták.

Az egyik ilyen kísérlet a német őstuloktenyésztők egyesületéhez kötődik, amely saját, nemzetközi törzskönyvet vezet. Ennek a tenyészprogramnak az egyik legnagyobb állománya található a Hortobágyi Nemzeti Park Pentezugi Vadló Rezervátumában. Ezen kívül számos európai természetvédelmi terület kezelésére is heck marhákat, illetve rekonstruált őstulkot használnak. (Hnp.hu)