A civil szervezetek és a sajtó elleni brutális hadjárat folytatását ígéri a fehérorosz diktátor

külföld
2021 július 23., 04:23

Az általa „banditáknak” és „külföldi ügynököknek” nevezett civil szervezetek aktivistái elleni fellépés folytatását ígérte csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

A tavaly augusztusi, az MTI szerint „erősen vitatott tisztaságú”, de nyugodtan mondható, hogy elcsalt választáson hatodik mandátumára megválasztott Lukasenka megrótta kormányzata tisztségviselőit, amiért engedik a civil szervezetek működését, ez szerinte "az állam szégyene".

„Folytatódik a tisztogató művelet" - jelentette ki Lukasenka. „Azt hiszik, hogy ez könnyű? Embereink ezrei dolgoznak értük, az ő agyukat meg külföldi pénzzel csavarják el és mossák ki" - tette hozzá.

A fehérorosz hatóságok az elmúlt hetekben sorozatos házkutatásokat és őrizetbe vételeket hajtottak végre, amelyek célpontjai a független újságírók és civil szervezetek aktivistái voltak.

A Vjaszna emberi jogi szervezet szerint a rendvédelmi szervek júliusban eddig több mint 200 házkutatást végeztek újságírók és aktivisták irodáiban és otthonában. A tájékoztatás szerint a hatóságok csütörtökön tizenegy aktivistát vettek őrizetbe.

A Fehérorosz Újságírók Szervezete közölte, hogy a hatóságok ebben a hónapban már másodszor kutatták át Taccjana Szmokina szabadúszó újságíró lakását, és "erőszakra buzdítás" vádjával elő is állították őt.

Egy másik újságíró, Ina Sztudzinszkaja, aki az amerikai Szabad Európa Rádió fehéroroszországi adásának dolgozott, és akit múlt héten vettek őrizetbe, bejelentette csütörtökön, hogy éhségsztrájkot folytat tiltakozásul, amiért a hatóságok nem engedték, hogy ügyvédet fogadjon.

Az újságíró szövetség elnökhelyettese, Borisz Goreckij elmondta, hogy Sztudzinszkaját egy matrac nélküli cellában őrzik, ahol állandóan ég a villany. Összesen harmincegy újságíró van előzetes letartóztatásban vagy tölti börtönbüntetését.

Az igazságügyi minisztérium szerdán a Fehérorosz Újságírók Szövetsége bezárását kérte a legfelsőbb bíróságtól, arra hivatkozva, hogy nincs rendben az irodájuk bérleti szerződése. A szövetség közölte, hogy nem tudják benyújtani a kért okmányokat, mert a helyiségeket a rendőrségi razzia után lepecsételték.

Csütörtökön a minisztérium a fehérorosz PEN klub bezáratását is kérte. Ezen szervezet tagja Szjvatlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő, aki egyben az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségében is benne van, s tavaly hagyta el az országot, miután kihallgatásra berendelte a fehérorosz Nyomozó Bizottság. Az illetékes hatóságok a hét elején befagyasztották a PEN klub bankszámláit.

„A PEN klub bezárása az országban uralkodó katasztrofális helyzetről tanúskodik, ahol a hatóságok azonnal el akarnak hallgattatni mindenkit" - mondta telefonon Minszkből az AP hírügynökségnek Taccjana Nyadbaj, a szervezet alelnöke. "Mi azonban a félelem és megtorlás légkörében is folytatjuk a harcot".

Lukasenka a megválasztását követően hónapokon át tartó tiltakozó megmozdulások után lecsapott az ellenzékre, több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe, és ezreket bántalmazott a rendőrség.

Szvjatlana Cihanouszkaja, Lukasenka fő választási ellenfele a voksolás után Litvániába menekült. A politikus múlt héten az Egyesült Államokban járt, ahol arra kérte Joe Biden elnök kormányzatát és a kongresszusi képviselőket, hogy támogassák a fehérorosz ellenzéket. (MTI)