Digitális nomádokat csalogatna az országba, és felpörgetné a MotoGP pálya építését Szijjártó Péter

POLITIKA
2021 július 23., 09:32

Újabb nyolc terület- és gazdaságfejlesztési intézkedésről döntött a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

Szijjártó Péter közölte:

  • infrastrukturális és logisztikai fejlesztéseket valósítanak meg Komáromban, Gödön, Dunakeszin és Nyíregyházán,
  • felgyorsítják a hajdúnánási MotoGP pálya építését

és

  • megkönnyítik a szabadalmak bejegyzését,
  • a külföldön szerzett diplomák elismertetését,
  • valamint az informatikai szakemberek letelepedését Magyarországon.

Szijjártó beszélt arról is, hogy Komáromban, ahol a koreai akkumulátorgyár van, elkerülő utat építenek és vasútvonalat modernizálnak, illetve, hogy Gödön, ahol szintén akkumulátorgyár működik, a város mellett egy ipari innovációs fejlesztési területet hoznak létre. Dunakeszin pedig egy olyan modern vasúti átrakót létesítenek, amely biztosítja a Budapesttől északra található ipari körzetek logisztikai igényeinek kielégítését.

Döntöttek arról is, hogy ha egy olyan magyar, aki külföldön szerzett diplomát, esetleg haza akarna jönni, akkor az állami hivataloknak mindössze egy hónapjuk lesz arra, hogy a szükséges igazolásokat kiadják az oklevelek elismeréséhez .

A szabadalmakról hozott döntést azzal magyarázta, hogy részben ebben mérhető a globális innovációs verseny, úgyhogy a díjak eltörlésével, csökkentésével segítenék a találmányok bejegyzését.

Ahogy számos más európai országban már csinálják, hazánkban is kedvező feltételeket ajánlanak a digitális nomádok, vagyis azon globálisan keresett, magasan képzett szakemberek magyarországi letelepedéséhez, akik helyhez nem kötötten végzik a munkájukat.

Felpörgetnék a Hajdúnánás határában épülő MotoGP pálya megvalósítását is, hogy 2023-ban már versenyt lehessen rendezni a pályán.
Szijjártó szerint erre azért van szükség, mert hétről hétre élesedik a gazdasági verseny.