Izrael csökkentette a Pfizer értékelését, Amerikában nő az oltási kedv, Kubában és Mexikóban új rekordok születnek

koronavírus
2021 július 23., 04:26

Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy

a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.

A legfrissebb statisztikai értékelés június 20-tól július 17-ig gyűjtött adatokon alapult. A fertőzés elleni hatásosság fordított arányban csökkent az indiai eredetű, delta vírusváltozat terjedésével - közölte a minisztérium. Június 6. és július 3. között hasonló felmérést végeztek Izraelben, annak végeredményeként akkor 64 százalékban védett a Pfizer vakcinája a koronavírus-fertőzés ellen, a május 2. és június 5. között gyűjtött adatok elemzése alapján pedig még 94,3 százalékos volt a vakcina hatásossága.

Közben Kubában napi rekordot döntött csütörtökre a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma: 7745 esetet jegyeztek fel a szigetország közegészségügyi minisztériuma szerint. A járvány halottainak száma - szintén szerdáról csütörtökre - 65-tel 2137-re nőtt.

Ugyancsak csúcsra emelkedett csütörtökre a gyerekek körében a fertőzési szám: 1351 esetet regisztráltak, azaz az újonnan fertőzötteknek már csaknem hatoda kiskorú.
A 11,5 millió lakosú Kubában valamivel 30 százalék fölött van a koronavírus ellen legalább egyszer oltottak aránya. A szigetország saját fejlesztésű vakcinákat alkalmaz.

Mexikóban se túl rózsás a helyzet: féléves csúcsra emelkedett a napi új fertőzöttek száma: 16 244 esetet regisztráltak. Legutóbb január végén volt ilyen magas az egy nap alatti fertőzésszám. A járvány miatt szerdáról csütörtökre 419-en haltak meg, velük együtt immár csaknem 238 ezer a ragály mexikói halottainak száma hivatalosan. A kormány közölte, hogy a valódi szám ennél lényegesen - legalább 60 százalékkal - magasabb lehet.

Viszont élénkül az Egyesült Államokban az oltási kedv, bár jobbára csak azokban a tagállamokban, amelyekben vészesen terjed az indiai eredetű delta vírusvariáns, és a kórházak ismét kezdenek megtelni - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Jeff Zients, az amerikai elnöki hivatal koronavírus-koordinátora sajtótájékoztatón példaként Arkansast, Floridát, Louisianát, Missourit és Nevadát emelte ki.
Az Egyesült Államokban tavaly decemberben kezdődött a tömeges oltás, és igen lendületesen haladt, ám jó pár hete nagyon lelassult. A lakosság 56,1 százaléka kapott eddig egy dózist, és 48,6 százaléka van teljesen beoltva koronavírus ellen.
A fertőzések száma július első hetének végéről e hétre a másfélszeresére nőtt. A kórházakba egyre több 60 évnél fiatalabb kerül, mert körükben sokkal kevesebb a beoltottak aránya, mint az idősebb nemzedékek soraiban.
A fertőzéseknek immár a 83 százalékát okozza az Egyesült Államokban az indiai eredetű delta vírusvariáns, amely jóval agresszívabb a korábbi változatoknál. Június végén a delta hányada még csak 50 százalékos volt a fertőzéseken belül.

(MTI/AP)