NNK: 441 ember halt Magyarországon azután, hogy beoltották

járvány
2021 július 23., 14:13

Az oltást követően a beoltottak 0,039 százalékánál történt valamilyen "nemkívánatos esemény", vagyis kerültek kórházba vagy haltak meg - ezt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Origóval.

UPDATE 20:38: Mielőtt a cikket továbbolvasnák, egy lényegi módszertani megjegyzés: az NNK által az alábbiakban közölt adatok között ok-okozati összefüggést ne feltételezzenek. Tehát amikor az NNK azt írja, hogy a védőoltást követően 441 ember vesztette életét, az nem jelenti azt, hogy haláluknak bármi köze lett volna a védőoltáshoz. Az NNK azt momentán nem közölte, hogy az áldozatok mibe haltak bele. Mint ismert, az emberek időről időre meghalnak. Némelyikük azután, harminc napon belül, hogy védőoltást kapott. De ez nem jelenti azt, hogy azért, mert védőoltást kapott, ahogy azt se tudjuk, hogy vajon koronavírus-fertőzés miatt. De még ha ez utóbbi miatt is, az se jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos, már csak azért sem, mert az első dózis oltás után harminc nappal például még nem alakulhat ki kellő védettség. Valójában az NNK tájékoztatása alapján fogalmunk sincs, hogy miért, mibe halt bele 441 ember az oltást követő harminc napon belül. Hogy ilyen adatokat ebben a formában mi értelme van közölni, azt igyekszünk kideríteni, bár tény, hogy az NNK a kérdéseinkre eleve nem nekünk, hanem az Origónak küldte meg a válaszát.

Az NNK közlése szerint 10 695 862 oltást adtak be, ebből 4212 oltottat érintettek a "nemkívánatos események". Többségüknél, 3149 főnél enyhe oltási reakciók jelentkeztek,

284 személy szorult kórházi kezelésre, és 441 ember vesztette életét az oltást követő 30 napon belül.Emellett 118 esetben történt oltási baleset, vagyis valamilyen hiba az oltások szállítása vagy tárolása során, ezek a balesetek 338 főt érintettek. Az NNK szerint viszont az ilyen események aránya elenyésző, a szervezet pedig hangsúlyozza, hogy az oltás és az utána megjelenő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés.

A kormánypárti portál azután kapta meg az adatokat az NNK-tól, hogy a 444 újságírója, Haszán Zoltán emlékeztette a Miniszterelnökséget, hogy Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón megígérte, nyilvánosságra hozzák az adatokat. Miután ez nem történt meg, kollégám írt a Miniszterelnökségnek, elkérve az adatokat, válaszként viszont az Origo cikkéhez vezető linket kapott.