Süli Jánost is meghallgatná a Nemzetbiztonsági bizottság a lehallgatási botrány miatt

POLITIKA
2021 július 23., 12:03

Miután kiderült, hogy a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár, Aszódi Attila száma is rajta volt a Pegasus-listán, Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke meghívót küldött Süli János Paksi bővítésért felelős miniszternek. Aszódi 2018 végén vált célponttá, amikor már több nézeteltérése volt a miniszterrel, Süli Jánossal. 2019 januárjában aztán menesztették, a telefont akkor leadta.

A beruházást övező politikai vitáktól függetlenül a paksi bővítés ügye nemzetbiztonsági kérdés, a beruházást irányító kormánytisztviselők esetleges megfigyelésének híre pedig komoly aggodalomra ad okot, továbbá a nyilvánosságban is megnyitja azt a kérdést, hogy a Fidesz és a kormány holdudvarában Aszódi Attilán kívül kiket figyelhettek meg még ezzel az eszközzel az utóbbi évek során” -közölte Stummer, aki bízik abban, hogy a fideszes képviselők mégis elmennek a hétfői bizottsági ülésre, ami így határozatképes lehet.

photo_camera Fotó: Facebook/Süli János

Erre az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös nyilatkozatban szólították fel a parlamenti bizottság kormánypárti tagjait, „hogy ne akadályozzák az igazság kiderülését, és menjenek el a Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésére”. A közlemény szerint korábban Pintér Sándor és Szijjártó Péter jelezte, hogy zárt ülésen ugyan, de hajlandóak a feltett kérdésekre válaszolni. Az ülésen a következő kérdéseket tervezik feltenni:

  • Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  • Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  • Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  • Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?·
  • Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?