Visszahívták Bodolai Lászlót a Nemzeti Választási Bizottságból

Média
2021 július 23., 13:28

Pénteki ülésén döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a testület LMP-s delegáltja, Bodolai László visszahívásáról - írja az MTI. Az NVB elnökét, Téglási Andrást Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke július 19-én kelt levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását.

Az NVB tagjai pénteken, online megtartott ülésen ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy Bodolai László megbízatása a határozat jogerőre emelkedésével megszűnik. A határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához. Téglási András megköszönte a visszahívott tag munkáját.

Szombathy Pál, Bodoldai László és még valaki az Index dolgozói előtt az állománygyűlésen 2020. július 23-án. Másnap a szerkesztőség tagjai beadták a felmondásukat.
photo_camera Szombathy Pál, Bodolai László és még valaki az Index dolgozói előtt az állománygyűlésen 2020. július 23-án. Másnap a szerkesztőség tagjai beadták a felmondásukat. Fotó: Bődey János/Index

Bodolai László volt az Index tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány vezetője, ilyen minőségében ő rúgta ki Dull Szabolcs főszerkesztőt tavaly július 22-én, vagyis majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt. Július 24-én aztán az Index több mint nyolcvan újságírója beadta a felmondását. Azóta a részben Vaszily Miklós tulajdonában lévő Indamedia bejelentette, hogy megvásárolta az Index részvényeit a Bodolai vezette Magyar Fejlődésért Alapítványtól, ezzel az Index minden kétséget kizáróan egy kormányközeli cég tulajdonává vált. Bodolai már csak ügyvédként dolgozik az Indexnek. Az elmúlt egy évben többször is nyilatkozott arról, hogy ő hogyan látta a tömeges felmondáshoz és az Index átalakításához vezető folyamatokat. Sajnos más résztvevők véleménye nem kaphatott ekkora nyilvánosságot, mert a felmondásukkor titoktartási nyilatkozatot írattak velük alá a Bodolai által megbízott ügyvédek.

Az LMP már korábban is megkísérelte visszahívni a testületből Bodolai Lászlót: tavaly októberben azonban az NVB elutasította az indítványt, mivel az azt benyújtó Schmuck Erzsébetnek a bírósági nyilvántartás szerint nem volt képviseleti joga az indítvány benyújtásakor. Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP. A párt új delegáltat küldhet majd a választási bizottságba.