Legalább 110 ember meghalt Indiában az extrém erős monszun miatt

katasztrófa
2021 július 24., 06:31

A heves esőzések földcsuszamlásokat és áradásokat okoztak Indiai egyik nyugati tartományában, Maharashtrában, ezek sok embert elsodortak, legalább 110-en meghaltak - írja a BBC.

Az indiai katasztrófavédelem Chikhali falu lakóit menti.
photo_camera Az indiai katasztrófavédelem Chikhali falu lakóit menti. Fotó: NATIONAL DISASTER RESPONSE FORCE/Anadolu Agency via AFP

A monszun több száz falut tett tönkre, elmosta a házakat, rengetegen maradtak fedél nélkül. A mentőcsapatok igyekeznek evakuálni a túlélőket, de félő, hogy már sokan eltűntek. Van olyan terület, aminek teljesen megszűnt a kapcsolata a külvilággal, miután összeomlottak az oda vezető hidak és a telefontornyok. Mumbaiban is több épület összeomlott.

Az extrém eső miatt Mumbaiban is összeomlottak épületek.
photo_camera Romeltakarítás Mumbaiban. Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A mentésbe az indiai hadsereg is beszállt, a partmenti területeket a haditengerészet és a katasztrófavédelem is. Olyan helyeken, ahol félő, hogy a gátak nem bírják visszatartani az extra csapadékot, szintén evakuálják a lakosságot, hogy már előre le tudjanak ereszteni valamennyi vizet. Narendra Modi miniszterelnök azt mondta, fáj neki, hogy ennyien életüket vesztették, és segítséget nyújtanak az érintetteknek.

Elöntött terület Maharashtrában.
photo_camera Elöntött terület Maharashtrában. Fotó: INDIAN NAVY / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A monszun évtizedek óta nem volt ilyen erős, mint idén júliusban, és várhatóan még napokig tart az esőzés. Klímaszakértők szerint a globális felmelegedés miatt egyre több helyen lesznek ehhez hasonló extrém esőzések. Párezer kilométerrel odébb, a kínai Csengcsouban is épp óriáseső pusztít.

Mentés Maharashtrában.
photo_camera Mentés Maharashtrában. Fotó: -/AFP
Az áradások és földcsuszamlások számos falvat tettek a földdel egyenlővé.
photo_camera Az áradások és földcsuszamlások számos falvat tettek a földdel egyenlővé. Fotó: -/AFP