2022 végére készülhet el a lórehabilitációs központ Kisvárdán

POLITIKA
2021 július 26., 12:34

Az mfor.hu számolt be arról, hogy egy parlamenti írásbeli kérdés nyomán derültek ki újabb részletek a Kisvárdára megálmodott lórehabilitációs központról.

A 2,2 milliárd közpénzből épülő központról nemrég derült ki, hogy bár termálvizet ígértek oda a projekt indulásakor, ebből végül semmi sem lesz. Mint a lap írja, azóta a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea fordult írásbeli kérdéssel Palkovics László miniszterhez, többek között azután érdeklődve, hogy

  • Mit fog lépni a bűncselekmény potenciális sértettje, a Magyar Állam azért, hogy ne vesszen el az adófizetők 2,2 milliárd forintja?
  • Meddig lehet húzni a beruházás befejezésének határidejét?
  • Miért egy semmiből létrehozott magánalapítványé lesz a közpénzmilliárdokból tervezett létesítmény?

Palkovics helyett államtitkára, Schanda Tamás válaszolt, aki egyrészt álhírnek nevezte, hogy magánalapítványnak játszanák át a közpénzből épülő beruházást. De mint az mfor.hu írja, a 2017-ben bejelentett projekt kedvezményezettje kezdetben a Magyar Lovassport Szövetség volt, ám másfél évvel később a támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítványhoz tartozó céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. A céget alig egy évvel a rendelet megjelenése előtt alapította a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kft. ügyvezetője az a Juhász Péter lett, aki egyben az alapító alapítvány elnöke is.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a projekt halad, és ugyan a környezetvédelmi hatástanulmány szerint 2021 végéig készülne el a létesítmény, az államtitkár válasza szerint ebből csak 2022. december 31. lesz, addig kell elkészülnie a termálvíz nélküli lórehabilitációs központnak. A kedvezményezett, vagyis a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t 15 éves fenntartási és üzemeltetési kötelezettség terheli.