A tálibok előretörésével meredeken nő a civil áldozatok száma Afganisztánban

külföld
2021 július 26., 06:23

Rekord számú civil áldozata volt a tálibok előretörésének május elseje óta, jelentette be az ENSZ.

Május elején dőlt el, hogy a nyugati szövetséges erők, élükön az Egyesült Államokkal, megkezdik a kivonulásukat Afganisztánból, a tálibok pedig onnantól kezdve heves támadásokba kezdtek. A jelentés szerint az eddigi előretörések főleg a kevéssé lakott, vidéki területeken zajlottak, de ha a tálibok a sűrűbben lakott városokban is sikerrel vennék át a hatalmat, annak katasztrofális következményei lehetnek, írja a Guardian.

Az afgán biztonsági erő tagjai
photo_camera Az afgán biztonsági erő tagjai Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

Az ENSZ most közzétett jelentése az első, ami országosan tekintette át a tálib előretörések okozta károkat. E szerint az első hat hónapban majdnem megdőlt a civil áldozatok számának rekordja az országban, a május eleje óta tapasztalt emelkedés pedig különösen aggasztó. Ebben az időszakban 783 embert öltek meg és több mint 1600 ember sérült meg. Szinte majdnem ugyanennyi áldozata és sérültje volt az első négy hónapnak is. Az ENSZ 2009 óta regisztrálja a civil áldozatok számát, és a májusi, illetve júniusi adat volt a legrosszabb, amit valaha mértek.

Az áldozatok közel kétharmadának haláláért helyi felkelőcsoportok, többek között az ISIS-nek hűséget fogadó milícia felelős. Az áldozatok negyedéért a kormányerők és szövetségesei voltak felelősek. Amióta az ENSZ az adatokat gyűjti, először fordult elő, hogy egyetlen áldozat haláláért sem voltak felelősek nemzetközi erők, azaz a jelentés szerint az összecsapások most már teljesen az afgánok között zajlanak.

A nőket és a lányokat különösen érintette az erőszak, rekord számban voltak a meggyilkoltak között. Kabulban egy lányiskolát is megtámadtak a milíciák, 85 embert meggyilkolva és 200 embert megsebesítve. Az áldozatok többsége iskolás lány volt.

A civil áldozatok számának erőteljes növekedése egy négyéves időszakot tört meg, melyben január és június között minden évben csökkent az áldozatok száma.

Az áldozatok számának növekedését többek között az egyre több taposóakna okozza: jelentések szerint a tálibok által elfoglalt területeken az utakon és a települések utcáin is aknákat helyeznek el.