Megölték egy görög sziget kabalaállatát, egy barátfókát

bűnügy
2021 július 26., 10:42

Védett területen ölték meg a Kosztisz becenévre hallgató barátfókát, aki egy görög sziget, Alonisszos kabalaállata volt. A mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm szerint szánt szándékkal, közvetlen közelről, egy szigonypuskával végezték ki az állatot.

Az állatot egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten. Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a MOm aktivistái gondozták hónapokon át. Felépülése után visszaengedték a vadonba, ám a kis fóka nem tágított az emberek közeléből, és Alonniszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, fotótémát szolgáltatva a turistáknak.

A mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A görög sziget kedvencévé vált példányt az Alonisszosz és az Északi Szporádok Nemzeti Park, Görögország első védett tengeri parkja – Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja – területén ölték meg.

Az ANA görög hírügynökség jelentése szerint a híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására. A kihalás fenyegette mediterrán barátfókák csaknem fele Görögországban él. (MTI)