100 ezer dominóból 24 óra alatt épített meg egy Super Mario-ábrát egy robot

TECH
2021 július 29., 08:52

A Youtube-on is aktív amerikai mérnök, Mark Rober épített egy robotot, amivel a hatalmas, ledöntésre ítélt dominóképek felépítése vált sokkal gördülékenyebbé. A hatalmas, dominókból kirakott képek felépítése, majd ledöntése sok éve sokak kedvelt szórakozása, de e festményszerű minták felépítése meglehetősen körülményes tevékenység.

link Forrás

Kivéve, ha kéznél van egy robot, amit pont erre építettek. És Rober robotja pont erre képes: 24 óra alatt 100 ezer dominóból épített fel egy Super Mario-világot ábrázoló képet, amit emberi erővel hetek alatt lehetett volna elkészíteni.

A Dominator nevű robot a Verge cikke szerint egyszerre 300 dominót tud lehelyezni, és az utánpótlását egy másik robot látja el, így nincs szükség emberi beavatkozásra az építkezés során. Rober és csapata évek óta dolgozott ezen a projekten, a videóban részletesen mesél arról (angolul), hogy hogyan működik a szerkezet. Kiderül például az is, hogy a robot legtöbbször GPS alapján közlekedik, ugyanakkor ahhoz, hogy a robot megtanulja, hogyan lehet úgy lerakni dominókat, hogy közben ne borítsa fel a már felállított darabokat, rengeteg kísérletezés és hibázás is kellett.