Az izraeli kormány vizsgálatot indított az NSO Groupnál a Pegasus-botrány miatt

külföld
2021 július 29., 04:50

Izrael védelmi minisztere szerdán bejelentette, hogy a kormány munkatársai felkeresték az NSO Group központját, és vizsgálatot indítanak amiatt, hogy a cég Pegasus nevű kémszoftverét valóban politikusok, újságírók, aktivisták és üzletemberek megfigyelésére használták-e világszerte, több országban.

A védelmi minisztérium nem közölte, hogy pontosan melyik hatóság nyomoz, de az izraeli média korábban arról írt, hogy az igazságügyi minisztérium, a Moszad és a katonai hírszerzés is vizsgálódik az NSO-nál.

A cég vezérigazgatója, Shalev Hulio megerősítette a látogatást, de továbbra is tagadja, hogy a megfigyelt személyek listájának köze lenne a Pegasushoz. „Nagyon jó, hogy ellenőriznek minket, hiszen tudjuk az igazságot, és tudjuk, hogy a lista soha nem létezett, és nincs köze az NSO-hoz” - mondta.

Az NSO Group székháza Herzliya városában.
photo_camera Az NSO Group székháza Herzliya városában. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Közben már az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki izraeli tisztségviselőknek a Pegasus-botrány miatt. Az Axios úgy tudja, hogy Joe Biden elnök közel-keleti tanácsadója, Brett McGurk múlt csütörtökön a Fehér Házban találkozott Zohar Paltival, az izraeli védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőjével, és megkérdezte tőle, milyen lépéseket tesz az izraeli kormány az NSO ügyével kapcsolatban. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta ezt az értesülést.

Hivatalosan az NSO közvetlenül a védelmi minisztérium ellenőrzése alá tartozik, minden eladást jóvá kell hagyniuk. A minisztérium azt közölte, hogy „megteszik a megfelelő lépéseket”, ha kiderül, hogy a cég megsértette az exportengedélyét.

Az ügyben Magyarország is érintett, az Orbán-kormány nem igazán tagad, leginkább azt bizonygatja, hogy a megfigyelés teljesen törvényes, és nincs benne semmi különös. (MIT, Axios)