Tiltakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Akciószövetsége, amiért a kormány megakadályozta a légiforgalmi irányítók sztrájkját

belföld
2021 július 29., 06:45

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Akciószövetsége tiltakozik a légiforgalmi dolgozók által bejelentett sztrájk betiltása és a sztrájkjog önkényes korlátozása ellen. A Szakszervezeti Akciószövetségbe tartozik az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete is.

Úgy vélik, a magyar kormány visszaélt a felhatalmazási törvényben foglalt jogával, amikor a hétfőn kihirdetett rendeletével felülírta a sztrájktörvényt, és ezzel megakadályozta a légiforgalmi irányítók keddre meghirdetett, határozatlan idejű munkabeszüntetését.

„Ezzel újabb bizonyítékot adott arra, hogy ma Magyarországon a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását a magyar kormány, ahol csak tudja, minden eszközzel ellehetetleníti” - írják.

A történtek miatt az említett szövetségek az Alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez fordulnak jogorvoslatért.

Légiforgalmi irányító dolgozik a HungaroControl irányítótermében Budapesten 2021. április 28-án.
photo_camera Légiforgalmi irányító dolgozik a HungaroControl irányítótermében, Budapesten 2021. április 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Emellett felszólítják a kormányt, mely a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. egyetlen részvényese, hogy a sztrájkjog indokolatlan korlátozása helyett tevékenyen vegyen részt a légiforgalmi irányítók bértárgyalásán, ennek során pedig állapodjanak meg abban, hogy a Covid elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása egy esetleges sztrájk alatt is zökkenőmentesen történjen.