Világszerte csökken az antivakszerek száma

járvány
2021 július 29., 08:59

Kevesebb mint a felére csökkent az oltásellenesség. A YouGov mérései szerint 25 százalékot esett a vakcinát elutasító vagy az oltás hatásában kételkedők száma.

A közvélemény-kutató cég 20 országban mérte az oltásellenességet. Januárban a válaszadók 45 százaléka nem kérte, vagy nem volt biztos benne, hogy kérte volna a vakcinát. Júniusra ez a szám 20 százalékra csökkent.

Az oltakozási kedvet számos faktor befolyásolja, amik jól látszanak az országok egyéni statisztikáiból.

Először is, nagyon fontos a vakcinák elérhetősége. Minél egyszerűbb az oltás beszerzése, annál többen oltakoznak. Nyilván bármit szívesebben csinál az ember, ha nem kell várni, feliratkozni vagy órákig sorba állni. Arról nem is beszélve, hogy a gyors oltás mellett kevesebb idő jut a vírus-szkepticizmus és a Gődény-féle csoportok terjedésére.

A másik lényeges dolog a félelemfaktor. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy minél magasabbak a halálozási adatok, annál többen kérik az oltást.

Erre a tendenciára példa Szingapúr, ahol a vírusnak összesen 36 áldozata volt. Az alacsony halálozás ellenére az oltásszkepticizmus 43 százalékot csökkent, miután az ország beindította az egyébként is gyors oltási programot. A másik ilyen eset Franciaország. Náluk január óta majdnem felére csökkent a vakcinaszkeptikusok száma, miután a felnőttek többségét beoltották, és 300-ról napi 20-ra csökkentek a halálozások.

Máshol azonban tényleg csak az áldozatok száma vetett véget az oltásellenességnek. Tajvanban idén áprilisban 66 százalék utasította el a vakcinát. Májusig valóban csak 12 halottjuk volt, de azóta 700 ember vesztette életét. Ezzel egy időben megjött az oltakozási kedv, ami több mint kétszeresére nőtt egy hónap alatt. (The Economist)

(A posztot Lénárd Lili írta.)