Hegyekben áll a szemét az áradások után Németországban és Belgiumban

külföld
2021 július 30., 17:44

Hegyekben áll a szemét a Németországban és Belgiumban pusztító áradások után. A hatóságok nehezen bírnak az iszonyatos hulladékmennyiséggel, és bár az EU irányelvei szerint minél többet újra kéne hasznosítani, örülnek, ha sikerül valahová elpaterolni, mielőtt az emberi egészségre veszélyessé válna.

„Annyit és akkor válogatunk ki belőle, amennyit tudunk” – idézi a Politico Jean-Jacques De Paolit, a belgiumi Liège szemétszállításáért felelős vállalatának szóvivőjét. Sikerült különválogatni a fémeket és az elektronikai hulladékot - hűtőket, mosógépeket, ilyesmit –, valamennyi építési törmeléket és biohulladékot. De a szemét nagyobbik része a lerakóra vagy az égetőbe kerül.

photo_camera Fotó: BODO MARKS/dpa Picture-Alliance via AFP

A szennyes ár után keletkezett hulladék nemcsak regeteg, de gyakorlatilag szétválogathatatlan. Iszapos, sokszor vegyianyagokkal szennyezett masszából csak az olyan nagyobb egységeket lehet kiemelni, mint az építési törmelék és az elektronikai berendezések.

A BDE, Németország szemétkezeléssel foglalkozó szövetségi szervezete szerint a szennyezettség a legtöbb esetben eleve kizárja az újrahasznosítást, ezt a hulladéktömeget el kell égetni. Ami azért baj, mert az ország szemétégetői már most 95 százalékos kapacitással üzemelnek Patrick Hasenkamp, a német helyi közműszolgáltatók szövetségének alelnöke szerint.

photo_camera Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance via AFP

„Az összes hulladék elégetéséhez gyakorlatilag egy újabb szemétégetőre lenne szükségünk. Az ártalmatlanítási folyamat évekbe telhet.”

Egyelőre még fel sem lehet pontosan mérni, mekkora szeméttömegtől kell megszabadulniuk a németeknek, de a BDE becslései a mennyiség több százezer tonna.

A belga területeken nagyjából másfél millió tonna szemetet hagyott maga után az áradás. Ez a 3,6 millió lakosú Vallónia régió éves hulladékmennyiségének a háromnegyede. Az áradásokban súlyosan érintett Liège környékén néhány nap alatt annyi szemét keletkezett, hogy a hatóságoknak egy használaton kívüli autóúton és egy ipari területen létesített ideiglenes tárolót.

photo_camera Fotó: VALENTIN BIANCHI/Hans Lucas via AFP

„A számításaink szerint 40-50 000 jármű vált használhatatlanná” – mondta Cédric Slegers, a belga Comet cég szakembere. A Comet autók, elektronikai készülékek, fémek és gumiabroncsok begyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozik.

Sledgers szerint a jelenlegi helyzetben a minél gyorsabb begyűjtés az elsődleges. A hulladékban található veszélyes anyagokat ártalmatlanítani kell, mielőtt a szennyezés környezeti és egészségügyi károkat okozna. (Politico)