Kásler Miklós elismerte, hogy nem vagyunk világelsők a harmadik oltásban

járvány
2021 július 31., 16:02

Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra - figyelmeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye. Kásler Miklós a saját Facebook-oldalának adott interjúban beszélt arról, hogy meg kell tenni minden olyan intézkedést, amit ebben a helyzetben lehet azért, hogy védjük az emberek egészségét és életét.

A miniszter a 60 év fölött be nem oltottakról azt mondta, hogy őket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik őket, és megpróbálják velük megértetni, hogy a saját életük érdekében vállalják az oltást. „Hiszen a napnál világosabb, hogy ez a döntő és egyetlen igazán hatékony védekezés. Érthetetlen számomra, hogy ezt az emberek, miért nem értik meg” -tette hozzá.

A negyedik hullám közeledéséről elmondta, hogy Angliában 5 hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma. Hollandiában az utolsó 10 napban meredeken emelkedtek a számok, valamint Izraelben is aggasztó a fertőzöttek számának emelkedése, annak ellenére, hogy a lakosság 80 százalék fölött átoltott kétszer Pfizer-vakcinával. „Teljesen egyértelmű, hogy a kétszer átoltottak körében is növekszik a fertőzés gyakorisága, amiből az következik, hogy a harmadik oltást előre kell sorolni és el kell indítani” - jegyezte meg Kásler.

Nem vagyunk a harmadik oltás tekintetében világelsők, tudniillik a világ többi országában ez már zajlik, közülük kiemelném Kanadát, amelyik talán a világ legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezik” - ismerte el. A magyarországi szakmai grémiumok azokat az oltásokat preferálják, amelyik különbözik az első kettőtől.

Teljes badarságnak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a gyerekek oltásával háromszor veszélyesebb, mint maga a fertőzés. A miniszter szerint semmiféle utalás sincs hasonlóra, se a szakmai irodalomban. (MTI)