Több ezer turistát kellett kimenekíteni Törökország üdülőövezeteiből az erdőtüzek miatt

klímaváltozás
2021 július 31., 13:16

Egyszerre több mit 50 erdőtűz tombol Törökországban, amiknek a csütörtöki hőintenzitása négyszer magasabb volt, mint bármit, amit a műholdak hőkamerái eddig az országban mértek. A tüzek miatt Cizre település környékén 60 éves hőmérsékleti rekord dőlt meg. Az EU Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálatának felvételei szerint a törökországi tüzek hőintenzitása aznap elérte a 20 gigawattot.

photo_camera Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu Agency via AFP

A tüzek miatt több ezer turistát kellett kimenekíteni az égei-tengeri nyaralóövezetekből. Az Antalya és Muğla tartományokban terjedő lángok miatt már négy ember meghalt.

photo_camera Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu Agency via AFP

A népszerű üdülőhelyen, Bodrumban 80 hektárnyi terület égett le, hiába próbálták a tűzoltók megfékezni a lángokat. Mivel a tűz két hotelt is körbezárt, több mint négyezer turistát és szállodai dolgozót kellett kimenekíteni a partiőrség és a halászok hajóival.

photo_camera Fotó: ILYAS AKENGIN/AFP

A török kormány pedig arra használja a katasztrófát, hogy a Kurd Munkáspárt tagjait vádolja meg gyújtogatással, bár erre semmilyen bizonyítékot nem tudtak bemutatni.

A klímakutatók régóta figyelmeztettek arra, hogy az emberi kibocsátás által okozott klímaváltozás súlyos következményekkel járhat a mediterrán térségben. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének jelentése szerint Dél-Európában még gyakoribbá válnak majd az erdőtüzek.

photo_camera Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu Agency via AFP

A Meteorológiai Világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy olyan extrém hőség sújtja a mediterrán régiót, amit akár 40 fok feletti hőmérséklettel is járhat Olaszországban, Görögországban, Tunéziában és Törökországban.

link Forrás

A Guardian a beszámolójában megjegyzi, hogy az amerikai hőhullámok, az európai és kínai áradások, valamint a szibériai erdőtüzek után a Törökországi események ismét rámutatnak arra, milyen pusztító hatással járhat a klímaváltozás.